Zweden staat Super Eco Combi toe

Nieuws
11-05-2022 | Door Tim de Jong

Na een aantal jaren van praktijktests, geeft de Zweedse overheid groen licht voor een permanente inzet van Super Eco Combi’s op een aantal wegen in Zweden. Het land licht de Europese Commissie hierover in.

Al jaren geleden begon Zweden met het verhogen van het maximum toegestane totaalgewicht, van 64 naar 74 ton. Die verhoging geldt overigens op een beperkt deel van het Zweedse wegennet. De Super Eco Combi’s mogen op bepaalde trajecten 80 km/h rijden en mogen een lengte hebben van maximaal 34,5 meter. Daarvoor ontwikkelt de Zweedse Rijkswaterstaat een apart verkeersbord. De bedoeling is dat de uitstoot veroorzaakt door het wegvervoer hiermee vier tot zes procent afneemt. Diverse industriële branches hebben voordeel van het rijden met deze langere en zwaardere combinaties, aldus de Zweedse regering.

Grensoverschrijdend

Er is nog niets bekend over mogelijk grensoverschrijdend verkeer met bijvoorbeeld Finland, dat de SEC ook al toestaat. Ook in Spanje loopt een proef met de Super Eco Combi. In Nederland werd na een proef geconcludeerd dat de Super Eco Combi feitelijk niet past op delen van onze wegen.