Cabotage, het blijft lastig

Blog
29-06-2017 | Door Iep van der Meer

Cabotage lijkt mee te vallen volgens de inspectie, maar deugen de regels wel die we daarvoor hebben opgesteld?

Onlangs verscheen er een rapport van de ILT over een controle op cabotage. Dat is het vervoer van goederen binnen onze landsgrenzen door vervoerders die hier niet gevestigd zijn. Binnen Europa mag dat gewoon, maar binnen ons kleine landje mag een buitenlandse vervoerder maximaal 3 ritten doen als hij beladen ons land is binnen gereden. Als hij leeg binnen kwam mag hij maar één binnenlands ritje doen. Voorwaarde in beide gevallen is dat er een volledige administratie van de uitgevoerde ritten overlegd moet kunnen worden.

De resultaten van het onderzoek tonen volgens de inspectie aan dat het erg meevalt met de illegale cabotage in ons land. Van de 361 gecontroleerde trucks bleken er slechts vijf in overtreding te zijn. Dit is nou typisch zo’n regeltje wat in Europa is opgesteld maar wat voor een minilandje als Nederland of België niet werkt. Als de gemiddelde Roemeen na drie ritten binnen ons land namelijk even een ritje naar het Ruhrgebied of naar Antwerpen tussendoor pakt dan voldoet hij immers al weer aan de eisen. Op die manier kunnen goedkope Oostblok truckers eindeloos hun rondjes blijven rijden binnen ons land. Kennelijk is dat wat de politiek wil, want dat is wat de huidige cabotage wetgeving met zich mee brengt. Wat het echter ook met zich meebrengt is de weekend-kampeer problematiek.

Een prachtig voorbeeld zijn de containerrijders uit allerlei buitenlanden. Containers zijn bedoeld voor korte afstanden over de weg, want over langere afstanden horen ze op schepen of treinen. Je kunt dus stellen dat alle Oostblok kentekens die hier met containers rijden aan ons werk zitten, alleen staat de cabotage wetgeving in Europa deze manier van werken toe. Het brengt echter met zich mee dat we met hele andere problemen te maken hebben in ons landje. Het weekend-kamperen bijvoorbeeld zou nooit zo’n vlucht hebben genomen als er geen cabotage wetgeving was. Vooral nu onze buurlanden streng optreden tegen het kamperen in de cabine zorgt dit in ons land voor toenemende overlast. Gelukkig zijn de cabine’s volgens Minister Melanie Schulz van Haegen daar comfortabel genoeg voor. Alleen jammer dat ze geen vijftig cent over hebben voor een toilet..

Eigenlijk zouden we gewoon terug moeten naar het oude systeem waarbij je alleen vanuit het thuisland lading mag vervoeren van- en naar dat thuisland. Vroeger was dat zo geregeld en mocht je alleen derde- landen vervoer doen met één van de schaarse communitaire vergunningen. Dat zou het werk terug brengen naar keurige Nederlandse vervoerders met Nederlandse chauffeurs. Bovendien zou het hele kampeergedoe van allerlei Oostblok sloebers op onze parkeerplaatsen oplossen.

Ik vrees alleen dat het intussen zodanig uit de klauwen is gelopen dat onze economie krakend tot stilstand komt als we dat weer in zouden voeren. We hebben immers nu al een chauffeurstekort. Stel je voor dat al die Roemenen, Bulgare, Litouwers, Letten en Polen van de markt zouden verdwijnen. We zouden het gewoon niet meer aan kunnen met onze eigen chauffeurs.

Laatste blogberichten

Blog
21-11-2024
cudza_karta_holender_drob_1

Vanaf 1 januari kijkt de inspectie 56 dagen terug

Vanaf 1 januari 2025 gaat er een wijziging van kracht bij de Europese inspectiediensten. Tot nu toe kon…
Blog
19-11-2024
Betonblokken A67-1400

Betonblokken op de parking

Toen wij vorige week onderweg waren op de A67 was Rijkswaterstaat bezig met de bermen bij een parkeerplaats. Die bermen worden…
Blog
12-11-2024
Marga Tweede Steeg

De Tweede steeg is met het laatste jaar bezig

Chauffeurscafé De Tweede Steeg was bijna honderd jaar lang een vaste pleisterplaats voor chauffeurs. Het…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.