Discussie barst los na ongeval met AEBS

Geplaatst door

Vorige week raakte eigenrijder Tjitze Bouma buiten zijn schuld betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Een automobilist sneed hem af en presteerde het om daarna nog eens vol in de remmen te gaan als reactie op een lichtsignaal. Als gevolg daarvan ontstond er een gigantische schade achter hem. Gelukkig bleef persoonlijk letsel uit.

Hoe het zo mis kon gaan meldt Tjitze op zijn Facebook pagina. Het blijkt dat zijn Volvo AEBS collision warning met actief noodremsysteem ingreep waardoor zijn truck ineens vol in de ankers vloog. Volgens Tjitze was dat ook al het geval toen de auto hem afsneed, maar toen kon hij het systeem nog overrulen. Toen de automobilist daarna nog een 'braketest' gaf kon hij het systeem niet meer te snel af zijn. De Volvo stond bar rap stil maar de MAN chauffeur die achterop kwam kon alleen nog aan zijn stuur trekken en remmen. Een ongeluk was niet meer te voorkomen en dankzij de stuurbeweging overleefde de Duitse collega het ongeval. 

Tjitze had helaas geen gelegenheid of tijd om een kenteken vast te leggen, en dat is natuurlijk heel jammer. De gigantische schade kan nu niet op de veroorzaker verhaald worden maar uitsluitend op de trucker die er achterop reed. Voor hem was er echter geen houden aan, dat is duidelijk. Jazeker, afstand houden helpt, maar hoe gaat dat in de praktijk. Wat me wel verbaast is dat het high-tech systeem wat hier ingreep niet in staat is om even een foto te maken. Zo'n systeem werkt met radar én een camera achter de voorruit. Het zou toch mogelijk moeten zijn om meteen een filmpje op te nemen zodra het systeem geactiveerd wordt? Op die manier is de oorzaak meteen gedocumenteerd.

Het verhaal werd meer dan tienduizend keer gezien en zelfs de NOS besteed aandacht aan dit voorval. De wijze les voor automobilisten is dat ze nu zien wat de gevolgen kunnen zijn van hun rijstijl. Tjitze roept dan ook op om eens na te denken voor je iemand afsnijd. Deze keer was het een truck die er achterop klapte, maar stel dat het een personenauto was met een gezin? Of stel dat die tussen de twee trucks in had gezeten? 

Tjitze heeft, mede dankzij het feit dat de media het zo stevig heeft opgepakt heel wat discussie losgeweekt, ook onder automobilisten. Dat is de winst van dit onfortuinlijke ongeval, want automobilisten hebben vaak geen idee van wat ze aan kunnen richten met hun kortzichtige rijgedrag.