In Nederland moet lading, of delen van de lading zodanig gezekerd zijn dat er onder normale omstandigheden geen gevaar ontstaat dat het van het voertuig kan vallen. Noodremmingen, uitwijkmanoeuvres en een slecht wegdek behoren tot die normale omstandigheden.
De verantwoordelijkheid ligt bij de vervoerder en de chauffeur van het voertuig, en dus niet bij de opdrachtgever zoals in Duitsland.
Of de lading ook echt goed is vastgezet is ter beoordeling aan de controlerende instanties. Die hebben wel een handboek, maar het is aan de agent om te beoordelen of alles goed gezekerd is. Hoe anders is dat in Duitsland, waar alles omschreven is tot in de details.
Vormvast opsluiten
Een belangrijk aspect is het ‘vormvast’ opsluiten van de lading. Soms komt het voor dat je vanwege het gewicht niet tegen het kopschot kunt laden maar dan is het opsluiten van de lading extreem belangrijk. Als lading ook maar een beetje ruimte aan de voorkant heeft dan is er niks meer tegen bestand, dat hebben we onlangs nog kunnen zien.
Kopschot
Zelfs een kopschot heeft geen functie als de lading er niet strak tegenaan staat. Overigens zijn er geen eisen voor een kopschot, je mag zelfs zonder kopschot rijden. In de Code XL van de Tüv zijn wel eisen opgenomen, maar die code XL is ook geen verplichting. Eigenlijk is dat heel raar, want moderne trucks remmen steeds beter. Er zijn gevallen bekend waarbij de truck op tijd tot stilstand kwam terwijl de lading diepvries dwars door het kopschot heen kwam en achter de cabine lag. Het kopschot ging dan als een soort kattenluikje open, compleet met koelmotor. Je kunt echter wel kiezen voor een versterkt kopschot zoals op de foto te zien is bij een Pacton trailer.
Handleiding ladingzekering
LoadLok, producent van ladingzekering systemen heeft een uitstekende handleiding live staan over hoe je lading moet vastzetten. Klik hier voor die website!