Blog
07-03-2019 | Door Tim de Jong

Gisteren was dus het debat in de Tweede Kamer over de komende tolheffing voor trucks. Daarbij gaat het de belanghebbenden in het wegvervoer vooral om om zoveel mogelijk tolmunten te laten terugsluizen naar de branche om de vergroening, lees investeren in schonere maar duurdere trucks, te gaan financieren. 

De truckbranche reageert al 'opgelucht' en 'is blij' dat de minister dit wil laten onderzoeken. Maar dan zijn we er nog niet hoor. Het gaat Cora vooral om de centjes en als de sommetjes niet kloppen, dan gebeurt er ook niks. Kijk maar even hoe het gaat met rekeningrijden. Aan alle kanten is bewezen hoe heilzaam dit is tegen files, hoe rechtvaardig, hoeveel schoner. Maar nee, de VVD is aan de macht, dus we laten het oude systeem in stand: weggebruikers mogen over honderden kilometers (vanochtend 537)  blijven aanschuiven. Want als bijvoorbeeld de heffing voor trucks er komt, dan boekt het ministerie meteen een 'voorziening' in van 53 miljoen, omdat er minder trucks zullen gaan rijden, zoals we allemaal graag willen. De tolheffing leidt tot efficiënter gebruik van het bestaande wagenpark, waarvan vandaag nog altijd 55% leeg rijdt.

Frans voorbeeld

In plaats van te blijven kauwen op het oude riedeltje met bedaagde belastingwetten, is het hoog tijd voor iets nieuws. Dat de mobiliteitsbelastingen niet langer houdbaar zijn, moge duidelijk zijn. Dus waarom niet de vliegtuigtickets belast, de handel in aandelen en dan vooral de volautomatische handel daarin en natuurlijk een belasting voor de veel te machtige techreuzen in de social media wereld? Dààr zit veel meer geld, da's een ding dat zeker is en daar is geen sprake van een rechtvaardige belasting, want die is er helemaal niet. Zo graaft Cora met haar collega's het eigen begrotingsgraf. De focus is steeds gericht op groei, zoals bijvoorbeeld Schiphol,maar dat passagiers geen belasting betalen over hun vliegticket, is een feit dat onrechtvaardig is, en dat wordt genegeerd. Facebook en Google sluizen voor miljarden ongehinderd door Nederland, want belasting betalen hoeft hier toch niet, in andere landen wel. Wil Europa komen tot een gezamenlijke vuist tegen deze onrechtvaardigheid, dan ligt Nederland dwars, want er zijn enkele banen mee gemoeid, een aantal dat niet in verhouding staat tot de schade die wordt aangericht. De Franse begrijpen dit en  ze geven maar vast het goede voorbeeld. Wanneer volgt Nederland? Totdat er iets gebeurt, groeit de kloof tussen arm en rijk ongehinderd voort.

Laatste blogberichten

Blog
11-05-2025
Poolse trucks-1400

Zwabberend Mobiliteitspakket leidt tot claims

In het Mobiliteitspakket werd geëist dat trucks elke acht weken terug moesten keren naar de standplaats.…
Blog
09-05-2025
Speelgoed truck

Chauffeurstekort: Jonger beginnen met werving!

Chauffeurstekort: Jonger beginnen met werving!
Blog
24-04-2025
Spaghetti uitlaat truck

Spaghetti uitlaat mag niet van Polizei

Een Nederlandse bloemenrijder werd in Duitsland, in de buurt van Bad Münstereifel aan de kant gezet vanwege het…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.