De rivaliteit tussen politie en chauffeurs is waarschijnlijk net zo oud als de vrachtwagen zelf. Films over vrachtwagens draaien steevast om de strijd tussen chauffeur en politie. Nadat begin juli een motoragent is doodgereden, raakt de media niet uitgesproken over de levensgevaarlijke chauffeur. Een artikel uit het NRC gisteren toont echter dat het verhaal meerdere kanten heeft.
Schuldig verklaard
De chauffeur die begin juli een motoragent doodreed, was in 2015 al betrokken bij een ongeval met een andere motoragent, die hierbij zijn rechterarm kwijtraakte. Een agente in Rotterdam had, net zoals haar collega’s, de motoragent om hulp horen roepen toen hij werd aangereden. Dit had diepe indruk gemaakt.
Op Facebook riep de agente direct dat de chauffeur het expres had gedaan. Ik heb haar toen daarop aangesproken. Niemand mag zonder bewijs op social media aan de schandpaal worden genageld – zeker niet door de politie zelf. Een heftige discussie volgde. De hele politie zou zeker weten dat de chauffeur het expres had gedaan. De rechter ging er niet in mee: de chauffeur was weliswaar onvoorzichtig geweest maar opzet werd niet bewezen.
Treitergedrag
Het nieuwe artikel in het NRC vertelt hetzelfde verhaal. Na het ongeval in 2015 was de politie overtuigd van de schuld van de chauffeur. Dit zou het begin zijn geweest van een treitercampagne van de politie. Het NRC sprak met omwonenden van de chauffeur en hoorde over agenten die bij het huis bleven posten of doelloos het terrein opreden. De chauffeur zelf maakte veel melding van dreigtelefoontjes, die soms van de politie zelf af leken te komen. Mensen die hem kennen vertellen over een chauffeur die zich zo in de hoek gedreven voelt dat hij –naar verluid- dreigt agenten iets aan te doen. De politie bepaalt dat de chauffeur niet meer door motoragenten mag worden aangehouden. Zij zien de chauffeur als losgeslagen projectiel die zijn grote truck als wapen kan gebruiken.
Doodslag
Begin deze maand gaat het dan toch mis. Motoragent Arno wil de vrachtwagen aanhouden en wordt aangereden. Hij overlijdt ter plaatse, de chauffeur gaat er vandoor. Omdat justitie sterke aanwijzingen heeft dat de chauffeur de agent expres aanreed, wordt de chauffeur nu verdacht van doodslag.
Natuurlijk is het aanrijden van een agent en dan doorrijden nooit goed te praten. Een agent, vader, vriend en collega is er niet meer. Echter waar de media alleen praat over een levensgevaarlijke chauffeur, laat het artikel van NRC een ander beeld zien: van een chauffeur die door de politie is belaagd en getreiterd, omdat het hele korps geloofde dat hij in 2015 expres een agent had aangereden. Tot bij de chauffeur de stoppen doorsloegen, met een tragische uitkomst. Het is aan de rechter om deze feiten pro en contra af te wegen en aan niemand anders.
Maarten van der Westen