De behoefte aan wielen, laadruimte en chauffeurs loopt deze zomer weer verder op. Vandaag kwam er weer een bericht van het ING Economisch Bureau voorbij, een instantie waarmee BIGtruck regelmatig in gesprek is. Zij zien dat de vraag naar wegtransport dit jaar 3,5% groeit. Toegenomen vraag komt vooral uit de detailhandel en de bouw.
Die 3,5%, dat lijkt niet veel, maar dat is enorm. Het hoe en waarom van zo'n groei duizelt ons ook, maar getuige de gang van zaken op dit moment, is genoemd percentage zeker niet uit de lucht gegrepen. Ga maar na: er is fikse levertijd in de carrosseriebouw, in de trailerbouw en ook op trucks moet je tot wel een half jaar wachten. Dit geldt overigens niet bij alle merken. Andere merken kunnen binnen tien weken leveren. Het hang natuurlijk ook van de uitvoering af. We horen zelfs dat ook in de toelevering van onderdelen er problemen ontstaan. Dan weer is er te veel en moet het opgeslagen worden, dan weer is er een tekort, waardoor productielijnen van fabrikanten stil vallen.
Maar dan de chauffeurs. Daar is het volgens ING nog een tandje erger. Dit wordt veroorzaakt doordat het aantal uittreders, chauffeurs die dus met pensioen kunnen, sterk stijgt. Dat gaat nog wel even duren, want een derde van lle chauffeurs in ons land is ouder dan 55 jaar. Daar staat een afnemende belangstelling onder jongeren tegenover. We hebben al gehoord dat het nog maar de vraag is of de supermarktsschappen de voor ons liggende zomer wel gevuld zullen blijven, want ook chauffeurs moeten een keer op vakantie.
Eigenrijders
De afgelopen tien jaar zijn grotere transporteurs steeds meer met inhuur van ‘charters’ als flexibele schil gaan werken. Vaak zijn dit (indirect) eigenrijders. Hierdoor is het aantal bedrijven begin 2018 naar 13.360 gestegen, heeft ING becijferd. Veertig procent hiervan heeft één truck. De toenemende chauffeurskrapte lijkt te leiden tot meer uitbesteding aan deze eigenrijders, die meer uren kunnen maken, schrijft de bank. "Bedrijven willen hun flexibele schil graag gelijk houden of uitbreiden en eigen rijders laten zich in deze goede tijd nauwelijks verleiden tot indiensttreding bij bedrijven. Het vertrouwen onder eigenrijders bevindt zich hierdoor op een hoogtepunt."