Verdubbeling Maut per 1 december

Blog
18-06-2023 | Door Iep van der Meer

De Duitse regering heeft de nieuwe tarieven voor de Maut goedgekeurd. Dat betekent een verdubbeling van het tarief voor een diesel vanaf 1 december van dit jaar.

De prijsverhoging wordt ingezet om de verduurzaming van het wegtransport te stimuleren. Zo telt voortaan de CO2 uitstoot mee voor de bepaling van het tarief. Brancheorganisatie BGL is verbijsterd en spreekt van een ordinaire belastingverhoging omdat alternatieven nog vrijwel niet aanwezig zijn. Er zijn nog nauwelijks zware, emissievrije voertuigen voor lange afstand transport en bovendien ontbreekt iedere vorm van infrastructuur voor het laden van elektrische trucks.

Voor emissievrije trucks, dus elektrische of waterstof trucks geldt een vrijstelling van de Maut tot eind 2025. Daarna bedragen de kosten voor de Maut voor zo’n truck 25% van het reguliere tarief. Verder wordt per 1 juli de gewichtslimiet verlaagd, waardoor vanaf 3,5 ton totaalgewicht Maut betaald moet worden.

Euro6 trucks gaan vanaf 1 december van dit jaar 85% meer Maut betalen. Dat wil zeggen 34,8 cent in plaats van 19 cent op dit moment. Ook LNG en CNG trucks ontspringen de dans niet. Voor die trucks geldt vanaf 1 januari 2024 het zelfde tarief als voor diesel.   

Volgens de Duitse minister van transport Volker Wissing zorgt de verhoging van de Maut tarieven voor 30 miljard extra inkomsten. Even ter vergelijking, in 2022 bracht de Maut 7,4 miljard Euro in het Duitse laadje. Het extra bedrag moet volgens de minister vooral worden geïnvesteerd in het spoornetwerk. Dat is bijzonder, want om de transitie op gang te krijgen moeten er juist miljarden worden geïnvesteerd in laadapparatuur, waterstof tankstations en in subsidies voor duurzame trucks.

Wij zijn zeer benieuwd of de transportbranche de verhoging van de Maut zonder slag of stoot zal slikken. De kostenverhoging is aanzienlijk, en bovendien zorgt het verhogen van de kosten van het transport voor een verhoging van de prijzen voor de consument. Het kan namelijk niet anders dan dat de verhogingen worden doorberekend.

Laatste blogberichten

Blog
03-04-2024
24dt056-004-1400

Langere cabines nog niet voor iedereen

Nieuwe wetgeving in Europa maakt langere, ruimere cabines mogelijk, zonder dat je te lang wordt met een 13,60 meter…
Blog
14-03-2024
19252-Ford_F-Max_Bigtruck1

Ford Trucks ontwikkelt cabine met Iveco

Otosan, de Turkse producent van Ford Trucks in Europa gaat een samenwerking aan met het Italiaanse Iveco voor de…
Blog
07-03-2024
Pegaso concrete mixer

De charme van een wrak

Auto’s en trucks hebben mijn warme belangstelling. Dat heeft niet alleen te maken met het voertuig zelf, maar ook zijn inzet en…