In " target="_blank" rel="noopener noreferrer">BIGtruck Online Magazine kun je alles lezen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de digitale tachograaf. Er komt een tweede Smart Tacho en Brussel wil dat uiteindelijk alle internationaal rijdende trucks een Smart tacho hebben. Dat betekent dat een groot aantal trucks, dat toch al met een digitale tacho rijdt, straks terug moet naar de werkplaats om de Smart tacho te laten inbouwen.
Waarom al die moeite? Het antwoord is dat we dit zelf zo hebben gewild. Europa kent al lang een cabotagewet die zegt dat je als buitenlander tot drie ritten in het land mag doen waar je in eerste instantie moest lossen. Daarna moet je het land weer uit. Maar wie veel langs de weg zit, kan snel concluderen dat het in de praktijk anders loopt, en dat met name Oost-Europese bedrijven hoogstwaarschijnlijk meer ritten uitvoeren dan is toegestaan. Daarbij wordt net zo makkelijk op het Oost-Europese kenteken rond gereden en zijn de chauffeurs lang van huis. Het zijn geen chauffeurs meer, maar nomaden die structureel in hun cabine wonen. Onlangs werd in Duitsland nog een Oekraïense chauffeur gesnapt die zeventien weken achter elkaar in zijn cabine woonde.
Verdienmodel
Terwijl de onderhandelingen gaande waren in Brussel over het Mobiliteitspakket, probeerden de Oost-Europese werkgeversorganisaties Brussel ertoe te bewegen om van extra maatregelen af te zien: Onder de prijs rijden in West-Europa was tenslotte hun verdienmodel. Klassieke liberalen in ons vak waren het met hen eens: De markt moet zijn werk doen. Dat betekent dus zwaar vervuilde parkeerplekken in ons land en honderden trekkers die elk weekend ergens langs de weg staan. Geld is het enge wat telt en Nederlandse chauffeurs moeten werkloos thuis blijven. Oost Europese chauffeurs in de cabine. Wegtransport anno nu.
Smart Tacho
Met de nieuwe Smart Tacho probeert Brussel een wapen in te zetten om Oost-Europese chauffeurs en hun bazen zich aan de cabotageregels te laten houden. Deze eerste maanden van 2022 moet je nog zelf stoppen als je de grens passeert om de nieuwe landcode in te geven. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Maar de Smart Tacho 2, die in 2023 komt, doet dit meteen zelf.
Vrijheid?
Op sociale media zien we dat na onze aankondiging van dit nieuws, chauffeurs zich afvragen wat er overblijft van hun vrijheid. Het antwoord is dat dat die vrijheid de afgelopen decennia is misbruikt door Oost-Europese landen die, in 2004, te vroeg en met te weinig solide afspraken aan de EU zijn toegevoegd. Met moderne techniek en data probeert Brussel de markt van het internationaal transport weer enigszins in balans te brengen. In de wereld van nu is de markt veel groter dan voorheen en maar er is lang niet altijd sprake van een eerlijk speelveld. Het is goed dat daar een remedie tegen komt die West-Europese chauffeurs een leuke baan biedt en die Oost-Europese chauffeurs recht geeft op een normaal sociaal leven, waarbij hij of zij zijn gezin ook nog eens ziet. Oftewel ook een even leuke baan als zijn westerse collega. In mijn tijd langs de weg ervaar ik dat verreweg de meeste Oost-Europese collega’s prima gasten zijn die dit ook zo willen.