Waar klimaatprotestanten niet veel meer in huis hebben dan een potje lijm om zich mee vast te kleven aan het asfalt hebben de boeren de mogelijkheid om groot materieel in te zetten. Zware landbouwvoertuigen blokkeren snelwegen en hele steden, en vooral in Frankrijk gaan ze stevig tekeer. Overheidsgebouwen worden besmeurd met mest en het asfalt op parkeerplaatsen bij de supermarkten wordt gewoon omgeploegd. Ook werden verschillende vrachtwagens geplunderd, waarbij soms niet alleen de lading maar ook de opleggers in de fik gingen.
Opvallend op de beelden is dat de Gendarmerie er bij staat te kijken. In Nederland werd er al met scherp geschoten toen een trekker weg probeerde te rijden, maar de Fransen lijken dit allemaal prima te vinden. Alleen bij de grote markt in Parijs werd het leger ingezet om Rungis bereikbaar te houden. Dat bleek vrij zinloos, want uiteindelijk werd heel Parijs onbereikbaar.
Met de blokkades, nu ook van de Belgisch- Nederlandse grenzen zorgen voor enorme overlast en kosten. Bedrijven krijgen hun goederen niet, waardoor de productie in gevaar komt en vervoerders worden met enorme kostenposten opgezadeld door de acties.
Intussen lijken de Europese ministers in paniek. De Franse en de Duitse regering hebben al toezeggingen gedaan over het voortzetten van de subsidie op brandstof. Nu lijkt het er op dat ook de Europese regel dat grond braak moet blijven liggen om de natuur zijn gang te kunnen laten gaan overboord gaat.
Harde actie voeren en blokkade acties blijken dus te effectief te zijn in Europa. Aan de ene kant is het mooi dat zo’n beroepsgroep voor zich zelf opkomt en de politiek dwingt om regels aan te passen of op te schorten, maar als blijkt dat het ‘recht van de sterkste’ overwint dat vrees ik dat andere sectoren ook hun kans grijpen.