A. Jansen B.V. uit Son heeft voor het transport van een mobiele betoncentrale een compleet Antonov vrachtvliegtuig gecharterd. De mobiele centrale wordt naar het Midden Oosten gevlogen voor een geheim project. Eén DAF truck gaat mee, de rest van de installatie is in containers gebouwd.
De betonnen blokken met de naam ‘Legioblock’ zijn ook internationaal een groot succes. De betonnen blokken passen in elkaar en zijn voor verschillende doeleinden inzetbaar. Zo worden ze gebruikt voor de bouw van industriële toepassingen als keerwanden, opslagboxen, silo’s en industriehallen. Verder kunnen de blokken bij calamiteiten ze dienen als afzetting en bescherming tegen inrijdingen. Dat hebben ze in het Midden-Oosten inmiddels ook begrepen, getuige het feit dat A.Jansen BV daar een groot project gaat uitvoeren.
Antonov Airlines
Over het project zelf is niks bekend en dat wil A.Jansen BV ook graag zo houden. Dat maakt ook niet uit, maar het logistieke verhaal er achter is wel interessant. Hoe krijg je namelijk die zware ‘Legioblock’ betonblokken in het Midden-Oosten? Dat gaat natuurlijk niet, en het meest voor de hand liggend was het dan ook om de productie ter plekke te laten plaatsvinden. De hele productie van de blokken wordt met lokale grondstoffen en cement ter plaatse verzorgd. Daarvoor zijn onder andere een 40-tal mallen, een mobiele betoncentrale op een vrachtwagenchassis, een silo en zes 20 ft containers aangeschaft. Op 19 maart werd het totale equipment met een gewicht van circa 90 ton met een Antonov transportvliegtuig vanaf Luik Airport vervoerd. Het eerste deel van de reis vond plaats over de weg vanuit Son waarna de colonne van zes vrachtwagens naar Luik vertrok. Vanaf Luik verzorgde Antonov Airlines het transport naar de eindlocatie.
Opbouw op locatie
Op locatie in het Midden Oosten wordt de productie van de Legioblocks onder leiding van een uitvoerder van A. Jansen BV opgestart met lokale medewerkers. Hierdoor is het mogelijk om in een tijdsbestek van minder dan drie maanden een 400 meter lange wand te produceren. Deze muur van stapelbare betonnen Legioblocken wordt opgebouwd uit circa 1000 blokken en uitgevoerd met een speciale fundering.
Aardbeving bestendig
Doordat de basis in een aardbevingsgebied ligt, zijn extra versterkte muren een vereiste. Om dit te realiseren zijn door Jansen maatregelen getroffen. De Legioblocken worden op een gestorte funderingsstrook geplaatst. Daarnaast zullen stalen trekstangen die bevestigd worden aan stalen ankerschoenen, in de fundering worden gestort. Daardoor wordt de muur aardbeving bestendig.
Foto's: Rob Burg, Eindhovens Dagblad