Nieuws
15-04-2022 | Door Iep van der Meer

AB Texel is door de rechter veroordeeld tot het uitbetalen van achterstallig vakantieloon aan 10 chauffeurs. Het gaat in deze zaak om de onregelmatigheidstoeslag. Die moet volgens de hoogste Europese rechter al sinds 2011 (EU.C2011:588) aan mensen moet worden uitbetaald, waardoor je in de vakantie niet te veel aan salaris inlevert. Dit geld was voor een periode van 5 jaar terug te vorderen.

Voor het transport werd een uitzondering gemaakt op deze bepaling, waarna de vakbonden met de werkgevers hebben bekokstoofd dat in ruil voor 3 keer een bruto bedrag van €250 de bedragen waar chauffeurs recht op hadden werd afgekocht. Als dat bedrag aanvaard werd zagen de chauffeurs daarmee af van enige verdere vordering van bedragen die vaak hoger lagen dan € 10.000 euro, zoals opgenomen in het CAO beroepsgoederenvervoer 2019. 

Forse bedragen

Op 5 januari van dit jaar is na maanden lange trainering bij rechtbank midden Nederland een uitspraak gedaan in de zaak die collectief door 10 chauffeurs is aangespannen met behulp van het FNV. Het vonnis pakte goed uit voor de eisers die hiermee in het gelijk werden gesteld. Inmiddels is de periode om in beroep te gaan voor AB Texel verlopen, waardoor er nu voor eventuele andere vorderaars een jurisprudentie is geschapen om ook het geld te krijgen. AB Texel heeft inmiddels de 10 chauffeurs uitbetaald. Het gaat daarbij om chauffeurs die de hele week van huis waren en om chauffeurs die week op- week af reden. Uiteindelijk ontvingen deze chauffeurs bedragen tussen de drie- en elfduizend Euro netto.  

Draai om de oren voor de bonden

Daarnaast lopen nog ongeveer 400 dergelijke zaken bij verschillende vervoerders. Daarbij gaat het om chauffeurs die niet getekend hebben voor de drie keer 250 Euro afkoopsom. Het vonnis van de rechter betekent dus eigenlijk dat de vakbonden een draai om de oren hebben gekregen van de rechter omdat de deal met de transporteurs nooit op deze manier had mogen plaatsvinden. Met die deal zijn chauffeurs die er voor getekend hebben flinke bedragen door de neus geboord.