Nieuws
05-08-2022 | Door Tim de Jong

Martens en Van Oord heeft acht nieuwe Scania R500 6x2 trekkers in gebruik genomen. De R-cabine was de favoriet van de testrijders van het familiebedrijf uit Oosterhout. “We hebben geïnformeerd naar de ervaringen van andere bedrijven en enkele van onze chauffeurs laten proefrijden”, vertelt André Haak, manager Beheer en Onderhoud. 

Bij investeringen in groot materieel gaat Martens en Van Oord, zoals de meeste bedrijven, niet over één nacht ijs. Daarom mochten twee chauffeurs een dag proefrijden in een geleende Scania R500. Dat resulteerde uiteindelijk in een order van acht stuks. Inmiddels zijn alle 6x2 trekkers aan het wagenpark toegevoegd en hebben ze hun eerste kilometers gemaakt.

Wegen en meten

De nieuwe Scania trucks hebben een nauwkeurig weegsysteem, waardoor Martens en Van Oord ze optimaal kan beladen binnen de wettelijke regels. Haak zegt onder de indruk te zijn van het brandstofverbruik van de Scania’s. “Door de gestroomlijnde cabine met zijfenders en de dakspoiler wordt de luchtweerstand verminderd. De voertuigen zijn af-fabriek voorzien van TPMS, waarmee de chauffeurs de bandenspanning real-time kunnen bewaken. Dit resulteert volgens Haak niet alleen in een lager brandstofverbruik en minder slijtage, maar voorkomt ook onveilige situaties. “Door het inzicht dat de chauffeurs hebben in de bandenspanning worden klapbanden en gevaarlijke situaties voorkomen. Het meetsysteem heeft zichzelf al bewezen door een lekke band te detecteren die we met het blote oog niet opgemerkt hadden.” De CornerEye camera en het lage dashboard zorgen voor een beter zicht vanuit de cabine en daarmee voor nog meer veiligheid.

Martens en Van Oord is meer dan 35 jaar actief in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf levert hiermee een bijdrage aan (water)veiligheid, mobiliteit, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en leefbaarheid. Bij het familiebedrijf werken, verdeeld over verschillende locaties in Nederland, ruim 200 medewerkers.