Alle Nederlandse rijbewijzen en code 95 negen maanden langer geldig

Nieuws
04-09-2020 | Door Tim de Jong

De geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen en de geldigheid van de code 95 opnieuw verlengd. De Europese Commissie heeft ingestemd met een verzoek van Nederland om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen en de geldigheid van de code 95 opnieuw te verlengen. Dit betekent dat alle Nederlandse rijbewijzen en codes 95 die in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 (zijn) verlopen met negen maanden worden verlengd. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd. Dat meldt het CBR.

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen sommige mensen niet voldoen aan de eisen voor het verlengen van het rijbewijs. Bestuurders van wie het rijbewijs verlopen is of verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 kunnen negen maanden blijven doorrijden binnen Europa met hun verlopen Nederlandse rijbewijs. Die negen maanden gaan in vanaf de dag dat het rijbewijs verloopt.

Medische aandoening

Deze Europese regeling geldt voor alle Nederlandse rijbewijzen. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. Wel wordt aan deze mensen gevraagd om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

De nieuwe maatregel geldt niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verkeersovertreding of alcoholgebruik in het verkeer.

Verlenging Code 95

Ook de code 95 op het Nederlandse rijbewijs is langer geldig. Verloopt de code 95 in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 dan blijft deze negen maanden langer geldig. De einddatum van de code 95 op het rijbewijs wordt hierbij als vertrekpunt genomen.

De geldigheid van de gevolgde nascholingscursussen wordt verlengd, zodat cursussen uit het begin van uw nascholingscyclus mee kunnen tellen voor de verlenging van de code 95. Kijk dus vóórdat je naar het gemeentehuis gaat op MijnCBR.nl of je voldoende nascholingscursussen heeft gevolgd. Is er iets niet goed gegaan? Neem dan contact op met het CBR, raadt de instantie aan.

75 jaar of ouder

Bestuurders van 75 jaar of ouder die een tijdelijke verlenging van het rijbewijs hebben, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 verlopen is of verloopt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-07-2020
chauffeur-opleiding1.jpg

Nieuwe eisen Code95, Geen vrijstelling meer voor mensen van voor 1955

Het CCV kondigde eerder al aan dat er per 1 oktober 2020 wijzigingen zouden komen…
Nieuws
05-06-2018
Van_Buuren_LZV_LR.jpg

CBR: 'Veel meer chauffeursexamens'

Het CBR meldt dat het vorig jaar anderhalf miljoen rij-examens heeft afgenomen. Met name bij de vrachtwagens was een…
Nieuws
30-12-2020
Stack_11-1400.jpg

Britse organisaties spreken van 'national embarressment'

Logistics UK, de grootste vereniging van handelsbedrijven in Engelnand en de Road Haulage Association,…