België: Bonden geven parkeerplaatsen dikke onvoldoende

Nieuws
18-06-2019 | Door Tim de Jong

De vakbonden BTB-ABVV geven de parkeervoorzieningen in België een dikke onvoldoende. De bonden hebben voor de achtste keer een zwartboek uitgebracht. De conclusie is dat de situatie voor parkerende chauffeurs er de laatste twaalf jaar eerder slechter, dan beter op is geworden.

Een schrijnend tekort aan parkeerplaatsen is waar chauffeurs volgens de Belgische bonden het meest over klagen. En heb je dan een plek gevonden, dan wacht grote onzekerheid. Berovingen en ladingdiefstal komen relatief vaak voor en nieuw is dat er sprake is van inklimmers. In het slechtste geval is er sprake van mensenhandel en ervaren vrouwelijke chauffeurs sexuele intimidatie. Verder is er sprake van overmatig zwerfvuil en is er een tekort aan basisvoorzieningen, concluderen BTB en ABVV.

Europese Commissie

De bonden voelen zich gesterkt doordat de Europese Commissie België 4,2 miljoen toestopt om de situatie te verbeteren. Dat geld gaat naar de bouw van beveiligde parkings in Antwerpen en in Zeebrugge. In totaal trekt Europa 421 miljoen uit voor 69 projecten in europa.

"De bestaande parking Gooreind aan de Noorderlaan op de Antwerpse rechteroever wordt opgewaardeerd. Het gaat hier om 200 parkeerplaatsen. Wie regelmatig op deze parking komt, weet dat een opwaardering meer dan nodig is en dat handhaving ook aan de orde is. De geparkeerde personenwagens met bijvoorbeeld Roemeense nummerplaten wijzen er immers op dat Oost-Europese chauffeurs aangevoerd worden en hier voor langere tijd ingezet worden in binnenlands transport", aldus het rapport. 

Aan het onderzoek van de Belgische bonden deden meer dan duizend chauffeurs mee. De bonden roepen de Belgische overheid op om te zorgen voor voldoende beveiligde en comfortabele parkeerplaatsen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-01-2019
IEP_3803_copy-1400.jpg

Opnieuw acties verwacht aan Belgische grenzen

Na de acties van de gele hesjes, die overigens ook nog voortduren, komen nu ook de Belgische vakbonden in…
Nieuws
09-09-2016
chauffeur-begeleider.jpg

Chauffeurs geven hun beroep een 7,5

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs geven hun beroep zelf als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, maar vrezen dat buitenstaanders…
Nieuws
01-03-2019
Belgie-Hazeldonk-MeerLR.jpg

Belgische bonden willen staken voor meer loon

De Belgische vakbonden willen actie gaan voeren in maart. Men wil beginnen met het uitdelen van pamfletten…