België deelt boetes uit bij ontbreken markeringsborden

Nieuws
16-12-2021 | Door Tim de Jong

Vrachtauto’s en aanhangwagens zonder markeringsborden lopen in België een verhoogd risico om aan de kant gezet te worden. Ondanks dat markeringsborden voor nieuw te registreren voertuigen al jaren niet meer verplicht zijn, deelt de politie hier hoge boetes voor uit. Dat meldt TLN.

Reflecterende markeringsborden

De rechthoekige geel/rode reflecterende markeringsborden achterop vrachtauto’s en aanhangwagens behoorden vele tientallen jaren tot de verplichte standaarduitrusting voor bedrijfsvoertuigen. Met de komst van EU-eisen voor contourmarkering in juli 2011 zijn de borden in feite overbodig geworden. Ze maken ook geen deel meer uit van de EU-voorschriften voor voertuigverlichting en reflecterende voorzieningen. De meeste EU-landen hebben daarom hun voertuigwetgeving op dit punt aangepast. In Nederland zijn markeringsborden sinds 1 januari 2012 niet meer verplicht.

Vreemde situatie

België is naast Spanje en enkele Oost-Europese landen, een van de weinige landen die de regelgeving (nog) niet heeft aangepast. Dit betekent dat alle bedrijfsvoertuigen op de Belgische wegen nog steeds van markeringsborden moeten voorzien. Niet alleen de oudere voertuigen, maar ook nieuwe vrachtauto’s en aanhangwagens. Het betekent ook dat nieuwe voertuigen met contourmarkering, die volgens de EU-wetgeving geen markeringsborden hoeven te hebben, hiervoor toch beboet worden. Een vreemde situatie die feitelijk strookt met EU-wetgeving, maar wat helaas wel de praktijk is.

Flinke bedragen

Het lijkt ook alsof België de handhaving voor wat betreft dit punt heeft aangescherpt. Er komen veel meldingen van bedrijven bij TLN binnen die een boete hebben ontvangen. 

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-02-2018
ViapassBe.jpg

Transport in Nood: 'Belgische boetes lopen op'

We begonnen het nieuwe jaar met te melden dat België het tolboetebeleid versoepelt. Er komen meerdere categorieën,…
Nieuws
09-08-2018
Belgie-Hazeldonk-MeerLR.jpg

België: veel tolboetes worden kwijtgescholden

De Belgische vrachtwagentol is een goudmijn voor onze zuiderburen. Daar kunnen ze nog een leuke premie aan…
Nieuws
31-01-2019
Belgische_inspectie_LR.jpg

Wallonië te streng voor tolzondaars

De Waalse overheid heeft het deksel op de neus gekregen inzake het straffen van chauffeurs die geen tol hebben betaald.…