België: rijbewijs kwijt bij telefoon achter het stuur

Nieuws
30-01-2024 | Door Maarten van der Westen

Tijdens het rijden moet je niet met je telefoon bezig zijn. Iedereen weet het, maar de verleiding is groot. Dat moet anders, vindt men in België. Daarom raak je nu je rijbewijs kwijt als je betrapt wordt met een telefoon achter het stuur.

Per 1 februari, deze week dus, gaan de nieuwe regels in. Tenminste, in ieder geval in Belgisch Limburg, want niet elk Belgisch parket doet mee. In de provincie Oost-Vlaanderen en arrondissement Halle-Vilvoorde golden al strenge regels voor smartphone-gebruik in de auto. Overigens is het ook in de file of voor het rode verkeerslicht niet toegestaan je smartphone te gebruiken. Alleen in een geschikte houder mag de telefoon bediend worden.

Rijverbod

Een telefoon in de hand tijdens het rijden wordt gezien als zware overtreding van de derde graad. Hierop staat een boete van 174 Euro plus administratiekosten als de politie je betrapt. Deze boete moet je direct voldoen. In Belgisch Limburg krijg je echter sowieso een boete van minstens 240 Euro.

Wordt je tijdens een controle-actie gesnapt met een telefoon in je handen, dan kan de politie direct je rijbewijs intrekken voor acht dagen. Bovendien moet je voor de politierechter verschijnen. Deze kan een hogere boete opleggen, tot maximaal 4.000 Euro. De rechter kan bovendien besluiten je rijbewijs niet terug te geven. Je rijbewijs kan maximaal voor vijf jaar worden ingetrokken.

Krijg je als Nederlander te maken met deze straf, dan hoef je je rijbewijs niet af te geven. Je krijgt wel een rijverbod. Met een Belgisch rijverbod mag je in andere landen nog rondrijden, maar in België sta je gesignaleerd als veroordeelde. Overal in het land mag de politie u daarom aanhouden: niet alleen op de weg maar bijvoorbeeld ook op het vliegveld. Om het rijverbod in te laten gaan, moet je naar de politie en naar de rechtbank.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-10-2017
Belgie_LR.jpg

Belgische snelwegverlichting brandt straks ook overdag

Een deel van de Belgische snelwegen wordt vanaf volgend jaar ook overdag verlicht. Dankzij LED verlichting…
Nieuws
24-10-2016
Belgie.jpg

Vlaanderen steunt wegvervoer met 40 miljoen

De Vlaamse regering gaat de transportsector ondersteunen met een pakket maatregelen ter waarde van 40 miljoen…
Nieuws
04-04-2016
Blokkade.jpg

Boze Belgen leggen de boel plat

Nederlandse chauffeurs wordt aangeraden om België te mijden voor zover mogelijk. Nieuwe blokkades dreigen de boel nog meer…