België: veel tolboetes worden kwijtgescholden

Nieuws
09-08-2018 | Door Tim de Jong

De Belgische vrachtwagentol is een goudmijn voor onze zuiderburen. Daar kunnen ze nog een leuke premie aan boetegelden bij optellen, blijkt uit een verklaring van de Vlaamse minister van mobiliteit. Daaruit blijkt echter ook dat bezwaar maken vaak loont.

Volgens de betreffende minister zijn er sinds de invoering van de tol zeker 9934 boetes geïnd. Dat leverde Vlaanderen alleen al 9,1 miljoen euro op. Maar er zijn nog veel meer boetes uitgedeeld, zo'n 26.000. een dikke 23.000 boetes zijn automatisch, met behulp van camerasystemen opgelegd. Slechts 1891 boetes werden opgelegd door mobiele controleteams van de Vlaamse Belastingdienst.

Maar toch, dik 9 miljoen is mooi voor de Vlaamse overheid, maar er gaapt een groot gat tussen wat is opgelegd en wat is geïnd. Een oorzaak hiervoor is dat er relatief vaak met succes bezwaar wordt aangetekend. Minister Weyts schat de kans op kwijtschelding na bezwaar maken op vijftig procent. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-02-2018
ViapassBe.jpg

Transport in Nood: 'Belgische boetes lopen op'

We begonnen het nieuwe jaar met te melden dat België het tolboetebeleid versoepelt. Er komen meerdere categorieën,…
Nieuws
21-03-2021
Belgie_ring_antwerpen_LR.jpg

Vlaanderen: Record aan boetes om ontduiken kilometerheffing

In Vlaanderen zijn het afgelopen jaar 31.283 boetes uitgeschreven vanwege het ontduiken van…
Nieuws
31-01-2019
Belgische_inspectie_LR.jpg

Wallonië te streng voor tolzondaars

De Waalse overheid heeft het deksel op de neus gekregen inzake het straffen van chauffeurs die geen tol hebben betaald.…