Belgische Inspectie neemt trucks Arijus in beslag

Nieuws
28-02-2020 | Door Iep van der Meer

En weer laat de Belgische Inspectie zijn tanden zien. Deze keer met de in beslagname van trucks van het Litouwse Arijus Logistics. Het bedrijf wordt volgens de Nederlandse en Belgische vakbonden beschuldigd van sociale dumping. Arijus heeft ook een Rotterdamse vestiging. 

Arijus is dus een Litouws bedrijf wat containers rijdt vanuit de Belgische en de Rotterdamse havens. Op zich hoef je dan niet doorgeleerd te hebben als inspecteur om in te zien dat het daarbij om cabotage is, want die containers gaan echt niet over de weg naar Litouwen. De chauffeurs die het bedrijf inzet komen vaak van buiten de Europese grenzen terwijl het bedrijf premies afdraagt in Litouwen. De chauffeurs zijn daar in de meeste gevallen echter nog nooit geweest. die rijden gewoon maandenlang in West Europa hun rondjes. 

FNV stichting VNB en de Belgische BTB zijn verheugd dat de inspectie ingrijpt. Edwin Atema van het FNV: ,,We hebben Arijus en zijn opdrachtgevers al langer in het vizier en we zijn blij dat de Belgische autoriteiten doorpakken. De chauffeurs van Arijus vertellen ons dat het bedrijf in Nederland geen enkele angst heeft voor de inspectie. Niet alleen wegens gebrek aan capaciteit, maar ook omdat er in Nederland niet wordt opgetreden tegen het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine''. Atema ziet zich in dit geval gesteund door de Litouwse chauffeursvakbond die de praktijken van vervoerders als Arijus niet alleen een overtreding vindt van het arbeidsrecht, maar ook van de mensenrechten. Om hoeveel in beslag genomen trucks het gaat is niet duidelijk.  Wordt vervolgd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-03-2023
Arijus Transport

Arijus veroordeeld tot boete en nabetalen chauffeurs

Een voormalig viceminister van Transport uit Litouwen en leidinggevende van het Litouwse transportbedrijf…
Nieuws
15-10-2019
wemmers-1400.jpg

Wemmers moet achterstallig loon betalen

Wemmers Tanktransport moet van de rechter definitief alle gewerkte uren alsnog uitbetalen. Jarenlang werden er…
Nieuws
20-07-2017
Vandenbosch-transport.jpg

FNV naar Hoge Raad in zaak Van den Bosch

Vakbond FNV stapt samen met 10 Hongaarse chauffeurs naar de Hoge Raad, omdat ze het niet eens zijn met de uitspraak…