Belgische tolinkomsten stijgen ruim tien procent

Nieuws
10-01-2022 | Door Tim de Jong

Het Belgische tolsysteem voor vrachtwagens leverde de schatkist van onze zuiderburen het afgelopen jaar ruim 814 miljoen euro op. Dat meldt uitbater Viapass.

Volgens dit bedrijf is er sprake van een stijging van 10,6% ten opzichte van 2020. Opvallend is dat de stijging zowel in Vlaanderen als in Wallonië duidelijk waarneembaar was, daar dat in het gewest Brussel de inkomsten juist daalden, met twee procent om precies te zijn.  De cijfers laten zien dat de pandemie en bijbehorende lockdowns op het Belgische wegvervoer van weinig invloed zijn geweest.

Oost-Europese trucks

Viapass maakte een uitsplitsing naar kenteken-nationaliteit van de trucks die tol betalen op de Belgische wegen. Opvallend is dat Nederland iets meer dan tien procent van die 814 miljoen voor zijn rekening neemt. Nederlandse vervoerders zijn dus op jaarbasis dik tachtig miljoen euro kwijt aan tolgelden in België. Tellen we de Poolse, Litouwse, Bulgaarse en Roemeense kentekens op, dan komen die aan gezamenlijk aan 23% van die totale 814 miljoen. In België rijden ook veel Tsjechische trucks rond, maar toch zijn dat er zo weinig, dat die bij de overige zijn ingedeeld.

Nederlands tolsysteem

TLN berekende eerder dat Nederland wanneer het een soortgelijk tolsysteem als de Belgen invoert, mag rekenen op 770 miljoen aan inkomsten. TLN, RAI en Bovag werken met Den Haag aan een ‘terugsluis’ om de transitie naar elektrische trucks te financieren. Verwacht wordt, dat zo’n systeem op z’n vroegst in 2026 in ons land kan worden ingevoerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-09-2019
mautbruckex.jpg

Wetsvoorstel trucktol moet wellicht over

De Raad voor de Rechtspraak heeft flink wat aan te merken op het wetsvoorstel die de heffing van tolgelden voor…
Nieuws
21-04-2021
Verkeer_A28_LR.jpg

Vrachtwagenheffing uitgesteld, TLN boos

Transport & Logistiek Nederland heeft boos gereageerd op een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen dat…
Nieuws
26-06-2020
Traffic-Scania_LR.jpg

Kabinet stelt vrachtwagenheffing vast op gemiddeld 14,9 cent

Het kabinet heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat…