Nieuws
04-07-2022 | Door Iep van der Meer

De boerenacties hebben een nieuwe wending genomen. Vanaf vanmorgen worden in heel Nederland distributiecentra geblokkeerd waardoor supermarkt ketens in de problemen komen.

Eerder werden vanmorgen al diverse bruggen en havens gestremd door sympathiserende vissers. Hierdoor konden veerboten vanuit Den Helder en Harlingen niet uitvaren. Ook de sluis in IJmuiden en de sluizen van het Prinses Margriet Kanaal werden geblokkeerd.

Festival sfeer in Heerenveen

De acties vinden plaats in heel Nederland, maar niet zoals aangekondigd op de luchthavens. Dat was mogelijk een afleidingsmanoeuvre van de boeren, want de Marechaussee op Schiphol stond daar voor niks. In plaats daarvan werden grote DC’s van vrijwel alle supermarktketens geblokkeerd. In Heerenveen bijvoorbeeld bij Lidl. Daar ontstond in de loop van de dag een soort festival achtige sfeer, compleet met een friteskraam en een ijsverkoper. De aanwezige politie stond nam de door de boeren geserveerde kop koffie aan en was in gemoedelijke sfeer in gesprek met de actievoerders.

Met name Jumbo wordt zwaar geraakt, met acties in Veghel, Nieuwegein, Beilen, Raalte, Woerden en Breda, maar ook Albert Heijn wordt zwaar getroffen door de borenacties. In Heerenveen werd niet alleen het grote Lidl distributiecentrum geblokkeerd, ook voor de deur van de Bakker Groep, het Spar DC van AB Texel en bij Bakker Transport & Warehousing staan trekkers voor de deur.

Boeren willen drie dagen doorgaan

Hoe lang de boeren de blokkades vol gaan houden is de grote vraag. Zelf zeggen ze minstens drie dagen door te willen gaan. De koepel van supermarkten in Nederland noemt de acties ‘volstrekt onacceptabel’ en roept politie en justitie op tot het opruimen van de blokkades. Wordt vervolgd..