In heel Nederland zijn boerenacties aan de gang bij supermarkt distributiecentra. Afgelopen donderdag was er een spontane actie die inmiddels in het hele land navolging kreeg. Op dit moment liggen verschillende grote distributiecentra plat en dat zorgt zo vlak voor kerst een behoorlijke verstoring van de levensmiddelen voorziening.
Volgens de deelnemende boeren in Heerenveen is er geen sprake van een landelijke organisatie maar van een spontane kettingreactie. In Heerenveen is het Lidl distributiecentrum geblokkeerd door een handjevol boeren met hun trekkers. Alleen lege trucks mogen het terrein op en af, volle trailers moeten binnen blijven. Naar verluid zijn er ook acties in Raalte, Zwolle en Geldermalsen. Vrijdag lagen Jumbo in Veghel en Woerden al plat.
,,Bij de directie van de supermarkconcerns ligt een brief waarin we een gesprek eisen over de prijzen die we krijgen voor onze producten. Zodra die brief ondertekend wordt stemt de directie in met zo'n gesprek op een hele korte termijn. Zolang we die toezegging niet krijgen blijven we voor de poort staan'' aldus één van de boeren in Heerenveen.
Volgens Farmers Defence Force is het een spontane actie. Eerder deze week liep een ultimatum af waarin geëist wordt dat de supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Daarnaast is er veel onvrede over het stikstofakkoord dat het kabinet deze week sloot. De boeren noemen de gestelde doelen onhaalbaar.
De politie is aanwezig en omschrijft de sfeer als gemoedelijk. Het verkeer rondom het DC in Heerenveen wordt niet gehinderd maar de aanvoer van levensmiddelen naar de supermarkten ligt op dit moment volledig stil. Dat betekent dat de chauffeurs vast staan op het terrein van de distributiecentra totdat de acties opgeheven worden.
'Protesten onacceptabel'
Transport & Logistiek Nederland (TLN) heeft de acties van boeren scherp afgekeurd. ‘Protestacties van landbouwondernemers waarvan een grote groep andere hardwerkende ondernemers regelrecht slachtoffer is, kunnen niet door de beugel. Zeker niet in deze tijd. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Dat is onacceptabel en oncollegiaal’, aldus TLN-voorzitter Elisabeth Post in een reactie.
‘Onze chauffeurs en transporteurs verdienen hun geld beroepsmatig op de weg en hebben niet de luxe om thuis te werken. Toch zijn zij de dupe van dit soort acties, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Door met trekkers distributiecentra of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die bovendien voor ons allemaal in touw zijn.’
Post zegt de positie van de agrarische sector te begrijpen en onderschrijft nadrukkelijk het recht op protest. ‘Wij willen absoluut niemand het recht om te demonstreren ontzeggen, maar als in deze tijd van economische malaise acties ten koste gaan van mede-ondernemers, kom ik echt in het geweer. Als daardoor ook de bevoorrading van Nederland in gevaar komt, vind ik dat de veiligheidsregio’s in zouden moeten grijpen.’