Boetes bij 'onjuist' zekeren meeneemheftruck

Nieuws
05-04-2018 | Door Tim de Jong

Tot nu toe was voor iedereen duidelijk hoe een meeneemheftruck gezekerd moet worden. Maar de politie is volgens TLN aan het bekeuren geslagen. 

De meeste meeneemheftrucks rusten op twee stalen balken en zijn naar achteren opgesloten door een opstaande rand. Deze methode van zekeren is in Nederland zeer gangbaar en werkt in de praktijk goed, zegt TLN. Als extra beveiliging kan de meeneemheftruck aan beide zijden nog aanvullend worden gezekerd met behulp van kettingen of spanbanden. Voorwaarde is wel dat zowel de meeneemheftruck als het voertuig waar ze op vastzitten, zijn voorzien van extra sjorogen.

Over deze aanvullende methode van zekeren bestaat de nodige onduidelijkheid. De vraag is in hoeverre het verplicht is om dit te doen. De wetgeving is daar niet duidelijk over. Het gevolg is dat er op de weg door handhavers verschillend mee wordt omgegaan. Sommige korpsen volstaan met een waarschuwing, in andere regio’s zijn er boetes opgelegd. Zelfs ook bij voertuigen die niet beschikten over extra sjorogen. TLN betreurt deze gang van zaken. De organisatie is voorstander om meeneemheftrucks, indien mogelijk, extra te zekeren, maar vindt dat er niet zomaar bekeurd kan worden als de heftruck enkel via de gebruikelijke methode is vastgezet. Het advies van TLN is om hiertegen in beroep te gaan.

TLN heeft de politie gevraagd tot duidelijke landelijke afspraken te komen inzake de toepassing van de voorschriften voor het zekeren van meeneemheftrucks. De politie heeft toegezegd het onderwerp bij het eerstvolgende landelijke handhavingsoverleg in juni op de agenda te zullen plaatsen. Tot die tijd kunnen de regels op de weg nog verschillend worden geïnterpreteerd. Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen, is het raadzaam om de aanwezige hulpmiddelen voor het extra zekeren van meeneemheftrucks zoveel mogelijk te gebruiken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-04-2021
BAG_volgen.jpg

Duitse Inspectie geeft buitenlandse chauffeurs boetekorting

De Duitse Inspectie, de BAG, blijkt over een lijst te beschikken met kortingsstaffels voor…
Nieuws
08-05-2024
Immigranten in trailer hoek-van-holland-1

Vier jaar cel voor mensensmokkel

Een 33 jarige chauffeur uit Gemert-Brakel hoorde het Openbaar Ministerie een strafeis uitspreken van 4 jaar, waarvan zes…
Nieuws
12-02-2021
74598_TTGN-Haukes_42.jpg

Klim-Kooi Aap in de trailer!

Een meeneemheftruck, meestal Kooi-Aap genoemd, hangt normaal gesproken achter je oplegger of aanhangwagen. Dat is niet altijd…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.