Britse vervoerders boos om versoepeling cabotageregels

Nieuws
18-10-2021 | Door Tim de Jong

Transportbedrijven in het Verenigd Koninkrijk lopen te hoop tegen de nieuwe regels van hun regering die buitenlandse vrachtwagens toestaat meer ritten in het land uit te voeren dan de drie die de huidige cabotagewet toestaat.

Onze Britse collega’s daar sluiten zich aan bij harde conclusies van hun lezers dat dit een klap is in het gezicht van het Britse wegtransport. Omdat de Britse regering vreest dat de schappen van winkels niet vol komen voor kerst vanwege het chauffeurstekort, laat Londen buitenlandse vervoerders meer ritten uitvoeren dan de drie die de cabotagewet nu toestaat. Britse vervoerders schrijven nu dat hun werk wordt afgepakt door Oost-Europese chauffeurs die onder de prijs werken. “Net nu de tarieven een beetje de kant op gaan die we met z’n allen willen.”

De Britse TLN, de RHA, is wat diplomatieker, want zij ziet waarschijnlijk wel dat er problemen dreigen te ontstaan in de drukke decembermaand. Niettemin is ook zij tegen de plannen. Opvallend in de reacties, ook die van de RHA, is dat de Britten steeds wijzen op het feit dat de buitenlandse vervoerders in het VK niet zullen tanken, omdat de diesel buiten het VK veel goedkoper is.

Een van de vervoerders zegt dat het beter zou zijn geweest om de eisen die de regering aan Britse vervoerders en chauffeurs stelt, te versoepelen, waardoor meer chauffeurs aan het werk zouden kunnen en buitenlandse vervoerders niet nodig zouden zijn. Wellicht is dit vanuit veiligheidsoogpunt een stapje te ver voor de Britse regering, die bekijkt of de cabotageregels voor een periode van een half jaar versoepeld kunnen worden.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-08-2021
haven_dover.jpg

Britten voeren grenscontroles in op agrarische producten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert vanaf 1 oktober en 1 januari gefaseerd een certificeringsplicht…
Nieuws
28-06-2021
Stack_8LR.jpg

Brexit en Covid: bonden en werkgevers luiden noodklok

In Britse media luiden de vakbond Unite en werkgeversorganisatie RHA de noodklok over de situatie…
Nieuws
30-07-2021
Tesco-feature-photo-2.jpg

Duizend pond handje contantje als je gaat rijden voor Tesco

In Engeland is een ‘historisch’ chauffeurstekort ontstaan aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens…