Brussel werkt aan uniform mautsysteem

Nieuws
07-01-2016 | Door Tim de Jong

Van Eurocommissaris Violeta Bulc hebben we tot nu toe weinig gehoord. Maar nu werkt ze aan een uniform tolsysteem voor zowel auto's als trucks. Daardoor zijn de vele kastjes achter de voorruit over een paar jaar verleden tijd. Dat zegt ze in de Duitse krant Die Welt. 

Het is niet voor niks dat ze de aankondiging hiervan, doet bij een Duitse krant. De Duitse overheid ligt overhoop met Brussel, om een tolsysteem voor auto's in te voeren. Daarbij willen de Duitsers hun eigen automobilisten minder laten betalen, net zoals destijds (2005) met de maut. Ze roept de Duitsers nu op de nieuwe voorstellen, die we dit jaar nog gaan vernemen, te ondersteunen. ''Een systeem waarbij eigen burgers worden voorgetrokken is simpelweg wettelijk verboden in de EU'', zei ze beslist.

Ze vindt bovendien dat de veelheid aan systemen en regelingen binnen de EU, 'de mobiliteit binnen de Unie verstoort'. Een ander gegeven is dat ze een systeem wil dat afrekent op afgelegde kilometers, en niet over een bepaalde periode waarbij gebruik wordt gemaakt van het wegennet. Dat laatste is het geval in Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Ook Duitsland heeft nog plannen in die richting.  

Wanneer de eerste voorstellen worden gedaan is nog niet bekend. Vast staat alleen dat het om zowel auto's als trucks gaat. Het einde van het Eurovignet lijkt in zicht. 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-04-2017
Tolkastjes-waberers.jpg

Duitse bedrijven komen met pan-Europees tolkastje

Enkele Duitse bedrijven zoals DKV en Daimler streven naar één tolkastje in de cabine dat geldt voor alle…
Nieuws
24-04-2018
Mautbrucke.jpg

Vervoer op Duitsland wordt flink duurder

Op 1 juli aanstaande wordt de tolplicht voor vrachtwagens op alle Duitse provinciale wegen ingevoerd. Daardoor…
Nieuws
13-02-2017
tolbord-2.jpg

Duitsland: tol op alle Bundesstrassen

In Duitsland mag vanaf medio 2018 ook tol voor vrachtwagens worden geheven op het onderliggende wegennet en dan met…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.