CBS: 'Aantal vacatures groeit boven 10.000'

Nieuws
08-06-2018 | Door Tim de Jong

In het eerste kwartaal van 2018 was de omzet in de transportsector 3,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het vijfde kwartaal op rij dat de omzet duidelijk hoger was dan een jaar eerder. Alle deelmarkten, op vervoer over water na, lieten een hogere omzet zien. Maar volgens het CBS groeit ook het aantal vacatures hard.  

Het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, had met een toename van 5,2 procent een groot aandeel in de totale stijging van de omzet. Er werd niet alleen meer vervoerd, ook de gestegen vrachtprijzen droegen bij aan de toename. De opslagbedrijven behaalden de grootste omzetstijging (9,7 procent) en wisten daarmee de groei van vorig kwartaal vast te houden. De luchtvaart en de expediteurs, twee andere belangrijke takken binnen het transport, hebben met stijgingen van respectievelijk 5,3 en 4,6 procent de opgaande lijn van vorig jaar voortgezet.

Ruim 10.000 vacatures

De bedrijven in de transportsector zijn overwegend positief gestemd over het komende kwartaal. Bijna 30 procent van de bedrijven denkt dat de omzet zal toenemen; slechts 3 procent voorziet een omzetdaling. Bij de vervoerders over water denkt bijna 24 procent van de ondernemers in het komende kwartaal meer om te zetten. Bijna 72 procent verwacht dat de omzet gelijk blijft. 
Een zelfde beeld is te zien bij de personeelssterkte. Bijna een kwart van de bedrijven denkt met meer personeel aan de slag te gaan. 
De bedrijven in de transportsector zijn in toenemende mate op zoek naar personeel. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er 10,6 duizend openstaande vacatures in de transportsector, ruim 3 duizend meer dan een jaar eerder.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
01-03-2018
Campagne_100dagen100collegas_Simon_Loos_bv_1LR.jpg

Simon Loos werft 135 nieuwe chauffeurs

Ondersteund door vlogs, organiseerde Simon Loos voor de tweede keer een honderd dagen durende campagne om chauffeurs…
Nieuws
16-05-2017
Muller6LR.jpg

Oost Nederlandse vervoerders zoeken chauffeurs

Tal van transportbedrijven uit het oosten en midden van Nederland zijn geschrokken van de snelheid waarmee…
Nieuws
11-07-2017
Chauffeur-scania.jpg

Aantal vacatures is verdubbeld

Het aantal vacatures in transport en logistiek ligt in de eerste helft van 2017 bijna twee keer hoger dan in de eerste helft…