Chauffeursonderzoek: Mooi cijfer, maar te lage lonen

Nieuws
07-03-2017 | Door Tim de Jong

Het tweede chauffeursonderzoek van Logistic Force, dat al een half jaar komt na het eerste onderzoek, levert eenzelfde waarderingscijfer op als afgelopen september. Chauffeurs waarderen hun beroep met een 7,5 op een schaal van tien. Maar ze zijn ontevreden over de beloning.

Die laatste nuance is nieuw. Logistic Force ondervroeg 848 chauffeurs waarvan een groep van 87 chauffeurs valt in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar.  Van de gehele groep is 71% ontevreden over de huidige beloning, van de jongeren is 59% ontevreden. Dat zijn toch sprekende cijfers. Het onderzoek gaat hier verder niet op in.

74 procent van de Nederlandse chauffeurs verwacht dat er over 10 jaar, ondanks technologische ontwikkelingen, evenveel of zelfs nog meer chauffeurs nodig zijn. Het tekort komt onder andere door verbeterde economische omstandigheden en uitstroom van oudere chauffeurs. Ook de beperkte instroom van met name jonge chauffeurs zorgt ervoor dat het chauffeurstekort de komende tien jaar alleen maar zal toenemen. De banen liggen werkelijk voor het oprapen, aldus Logistic Force.

“Het beroep vrachtwagenchauffeur is een aantrekkelijk beroep, maar kampt met een imagoprobleem”, aldus Paul Houweling, algemeen directeur van Logistic Force. “Het gebrek aan jonge instroom is hier één van de gevolgen van. Jongeren hebben nu eenmaal veel te kiezen. Dat juist de jonge chauffeurs uitermate enthousiast zijn over het beroep biedt perspectief. Nu is het aan de branche om in beweging te komen”.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
09-09-2016
chauffeur-begeleider.jpg

Chauffeurs geven hun beroep een 7,5

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs geven hun beroep zelf als rapportcijfer gemiddeld een 7,5, maar vrezen dat buitenstaanders…
Nieuws
19-02-2019
Chauffeursonderzoek-2019.jpg

Logistic Force onderzocht ergernissen top 5 chauffeurs

Automobilisten die tijdens het uitvoegen op de snelweg vlak voor de truck langs schieten, is met…
Nieuws
07-11-2016
cattle12-1400.jpg

Australië: 'Chauffeursimago moet beter'

In Australië lieten diverse partijen onderzoeken waarom zo weinig mensen daar chauffeur willen worden. Het komt…