Nieuws
28-07-2022 | Door Iep van der Meer

Voor vertrek even een rondje lopen om je combinatie is iets wat we allemaal geleerd hebben, maar check vooral ook even je opleggerschotel! Vanmorgen kreeg één van onze lezers deze waarschuwing op zijn dashboard, maar zo'n systeem heeft lang niet iedereen.

Na een overnachting bij de Goudreinet in Kesteren verscheen deze melding in het display van de Actros. Volgens de chauffeur komen er regelmatig brandstofdiefstallen voor, en mogelijk is de schotel losgetrokken uit frustratie over het slot op de brandstoftank. Saillant detail, deze chauffeur vervoert gevaarlijke stoffen. Het leed was dan ook niet te overzien geweest als de oplegger op de snelweg voor zich zelf was begonnen.

Dit geval is overigens niet uniek, ook elders in Europa komen dit soort praktijken voor. Kortom, voor vertrek even alles checken is altijd goed!

Ook in Duitsland

Het lostrekken van opleggerschotels komt ook in Duitsland voor, zo blijkt uit een reactie van Sjouke Zwaagstra. ,,Bij ons is onlangs ook een schotel losgetrokken in de buurt van Leipzig. De chauffeur ging na een pauze weer rijden, waarna bij een omleiding na een bocht de geladen oplegger van de schotel gleed. Gelukkig waren er geen gewonden maar de schade was aanzienlijk.''

Enorme schade 

Na twee dagen in een Duitse werkplaats is in Nederland de trailer gerepareerd bij Rinsma in Drachten. De trekker werd bij LVS in Heerenveen hersteld. Sjouke: ,,Alles is keurig opgelost, en dan kom je er ook achter hoe belangrijk een goede verzekering is. Martha Assuranties en Joh. vd Zand hebben alles keurig geregeld en begeleid.'' Naast de enorme schade waren er bovendien de kosten van stilstand tijdens de reparaties. Kortom, altijd even die schotel checken voorkomt veel ellende.

Op de foto zie je dat de schotel open staat, op de andere foto de schade aan de trekker waarbij ook de accu's kapot waren. Verder was de geladen oplegger aan de voorkant beschadigd, alle slangen, inclusief die voor de hydrauliek waren kapot en uiteraard de steunpoten van de trailer.