DAF loopt zich warm voor de volgende introductie

Nieuws
15-03-2022 | Door Iep van der Meer

DAF loopt zich warm voor de volgende introductie, namelijk die van de opvolger van de belangrijke middenklassers. De huidige DAF CF serie wordt in de loop van dit jaar vervangen door de XD serie, een truck die veel overeenkomsten heeft met de nieuwe XF en XG modellen.

Op Facebook en op Iepieleaks circuleren de eerste foto's van de nieuwe XD, en DAF heeft zelf ook al een foto prijsgegeven van deze nieuwe truck. Overigens nog zonder de naam bekend te maken, maar die was eenvoudig te achterhalen aan de hand van het kenteken. De rode truck op de foto is de eigen servicetruck van DAF die gebruikt wordt als mobiele werkplaats tijdens testen door heel Europa.

Twee instaptreden

Duidelijk is dat DAF gebruik maakt van een modulair concept zoals Scania dat ook al jaren doet. De XD cabine is namelijk gewoon de zelfde als de XF, maar dan lager op het chassis. Dat zie je in de grille, waar een stijltje mist, maar ook aan de deuren. Die zijn precies gelijk aan die in de zwaardere modellen, maar dan zonder het grote kunststof deel onder aan de deur. Bij de XF zit onder aan de deur een soort deurverlenger, en bij de XG modellen is dat deel wat groter om het verschil in hoogte te overbruggen. Het grootste voordeel van de laag geplaatste cabine is de instap met slechts twee treden.

Modulair concept

Qua productie is dit natuurlijk wat je wilt, want op deze manier kan de cabinefabriek zich volledig toeleggen op de productie van zoveel mogelijk identieke cabinepanelen. Overigens is dat niks nieuws, want in de jaren 80 paste DAF dat modulaire concept ook al toe. De DAF 2100 en de DAF 2800 cabines deelden namelijk ook al de zelfde deuren en sommige andere panelen. 

Volgens ingewijden komt de nieuwe XD uitsluitend met de MX11 krachtbron. Voor wie zware distributie doet komt er ook een XF model met dagcabine, en daar past wel de MX13 motor onder. Daarmee wordt dat de eerste DAF XF met een dagcabine, want sinds de DAF 95 werd die versie niet meer gebouwd. 

IAA Hannover

De verwachting is dat we de nieuwe DAF XD voor het eerst officieel kunnen bewonderen tijdens de IAA in Hannover in September van dit jaar. Waarschijnlijk mag de pers eerder al even proeven aan het nieuws. 

Meer op iepieleaks.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-12-2021
DAF_DF_2_BIGtruck.jpg

De nieuwe DAF CF komt in 2022

2021 was voor DAF Trucks een belangrijk jaar met de introductie van de nieuwe XF, XG en XG+ modellen maar ook 2022 wordt…
Nieuws
17-01-2022
DAF_XG_DLG1_1.jpg

DLG bestelt 60 DAF XG480 FTP trekkers

Daily Logistics Group, kortweg DLG, heeft een order geplaatst voor maar liefst zestig DAF XG480 FTP trekkers. DLG…
Nieuws
11-01-2022
271734724_595307605209270_2165396589891681803_n.jpg

DAF CF wordt voortaan DAF XD

Na de DAF XF en de XG modellen lijkt ook de CF serie vernieuwd te worden. Deze foto's laten de nieuwe CF zien, maar die gaat…