DAF XD met slaapcabine gespot

Nieuws
02-06-2022 | Door Iep van der Meer

DAF is volop bezig met het testen van de opvolger van de CF serie. De nieuwe, XD genaamd wordt al in verschillende uitvoeringen gespot als testauto, dus met camouflage. Deze keer kreeg onze spotter een XD bakwagen met slaapcabine en een laag dak voor de lens.

Hoewel er nog niks officieel bekend is zijn we zeker van de naam XD, die staat namelijk gewoon in het kenteken register. Duidelijk is dat het bij de XD gaat om een XF cabine die wat lager op het chassis staat. Dat betekent een iets hogere motortunnel, maar ook slechts twee instaptreden. Bronnen melden dat de nieuwe XD serie alleen met de Paccar MX11 motor geleverd wordt, domweg omdat de 13 liter variant er niet onder past. Wie meer pk's wil zal dus voor een XF moeten kiezen. Om die reden is het ook aannemelijk dat er een dagcabine versie van de XF cabine komt. 

Veel testauto's onderweg

Er zijn inmiddels al heel wat XD testtrucks onderweg, onder meer bij Mainfreight en bij A. Jansen BV. De trekker die je hier onder ziet is een voorloopas trekker van dat laatste bedrijf, en dan met een slaapcabine met een hoog dak. We moesten echt even op de foto's studeren om te zien dat het geen XF was, maar het randje onder de deur is echt wat smaller. Verder is het verschil te zien in de grille die een stijltje minder heeft. De rode truck toonden we al eerder. Dat is een servicewagen van DAF zelf en die is zelfs helemaal niet gecamoufleerd. Bij die truck zie je goed het verschil in de grille. De XF en XG modellen hebben vijf zilverkleurige horizontale spijlen in de grille, bij de nieuwe XD zijn dat er vier.