DAF XD wordt onthuld op de IAA

Nieuws
22-06-2022 | Door Iep van der Meer

De opvolger van de DAF CF serie gaat door het leven als de XD, dat is nu officieel bekend gemaakt. DAF meldt dat de nieuwe generatie distributietrucks gepresenteerd gaat worden tijdens de IAA in Hannover in september. 

De XD serie is gebaseerd op de nieuwe XF waardoor DAF nu het modulaire concept kan doorvoeren. Veel cabine onderdelen zijn zelfs identiek waardoor er bijzonder efficient geproduceerd kan worden. De deur bijvoorbeeld is straks in alle modellen gelijk. Het enige verschil is de deurverlenger die de opstappen afdekt. Bij de XG en XF modellen zijn dat drie opstappen, de XD zal er maar twee hebben. Overigens is modulair bouwen niks nieuws in de truckwereld, kijk maar naar de Scania modellen, of de Volvo FH en FM modellen. 

Veldtesten

De zwaarste modellen in de XD serie worden uitgerust met de MX11 krachtbron. Wie meer vermogen nodig heeft wordt vriendelijk verwezen naar de XF, want die kun je wel met de MX13 motor krijgen. Om die reden is het ook aan te nemen dat er een dagcabine van de XF komt. De nieuwe XD rijdt al rond in Nederland bij verschillende bedrijven in veldtesten waarbij de laatste finetuning wordt gedaan voordat de serieproductie begint.