Nieuws
08-04-2022 | Door Iep van der Meer

Een zoektocht in het archief naar heel wat anders zorgde er voor dat we deze fraaie Scania 143E 450 van VSB tegen kwamen. De truck stond op het Broshuis terrein tijdens het Buzzybee evenement in 2013. Een spectaculaire Scania met een mooi verhaal, zo blijkt want ooit zag de BD-PZ-19 er heel anders uit!

Onze eigen Niels van Duijvenboden wist dat Alex Miedema ooit een 'Levens van' post gedaan had over deze auto, en daar leerden we dat deze trekker ooit van Holtrop Van der Vlist was geweest. Het begon allemaal in Zweden, waar de truck als 8x4 van de band rolde, waarna het chassis bij de Scania dealer in Groningen werd voorzien van een vijfde as. Aangezien Holtrop Van der Vlist vaak met heistellingen rijdt met de mast over de cabine werd er toen gekozen voor een Scania P-cabine met een aangepaste motortunnel voor die dikke V8 en een afgeplat dak. 

Streamline met Starline dak

Na jaren van trouwe dienst werd de truck verkocht aan VSB uit Druten en die wist deze bijzondere  trekker nog specialer te maken. Er werd namelijk een Streamline cabine met een Starline dak op gezet. Dat Starline dak was een antwoord van Scania importeur Beers op de Globetrotter- en Space Cab cabines. In die tijd kwam Scania zelf namelijk nog niet verder dan de Topline versie, en die was maar amper hoger dan het standaard dak. Het stalen dak van Scania werd nooit een groot succes, maar de chauffeurs die hem kregen waren blij met de extra ruimte. 

BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.