Diesel in België en Duitsland duurder dan bij ons

Nieuws
14-03-2022 | Door Tim de Jong

Op dit moment betaal je in Duitsland en België meer voor een liter diesel dan bij ons. Nederland heeft niet de duurste diesel. Er zijn vijftien landen in de wereld waar de diesel nog duurder is. Bij benzine is Nederland wel een koploper met de op vijf na duurste benzine ter wereld.

Dit blijkt uit een website die de brandstofprijzen op de wereld bijhoudt. We baseren ons op cijfers per 7 maart, dus een week geleden. Natuurlijk is er in die tussentijd weer veel veranderd, maar de verschillen zijn nog steeds ongekend.

Nederland en buurlanden

In Nederland betaal je bijna € 1,897 voor een liter diesel. Goedkoop tanken over de grens dan maar? Dat dachten wij ook. Maar in België is de dieselprijs al opgelopen naar € 2,08 en in Duitsland € 2,03. Vijftien landen hebben nu een hogere dieselprijs dan bij ons. Daarbij valt Hongkong op (€ 2,297), maar ook de Scandinavische landen. In Denemarken kost een liter diesel 2,16 euro, in Noorwegen € 2,475 en in Zweden, de wereldwijde koploper, € 2,48.

Benzine

Bij de benzineprijs zit Nederland in de wereldwijde top zes. In het verkeer heb je daar waarschijnlijk nog weinig van gemerkt. Afgelopen weekend tikte de benzineprijs € 2,50 aan. Vorige week was HongKong het duurste land ter wereld met €2,60 voor een liter benzine.

Kan het goedkoper?

Landen die zelf op grote schaal olie oppompen zijn de koplopers waar het de laagste prijs betreft. Zo kost een liter diesel in Venezuela € 0,02 en in Libië € 0,03. In Iran zelfs maar € 0,009. Syrië 13 cent en Saoedi Arabië 15,5 cent. In de Verengde Staten is het duurder, € 1,15. Volgens onze bron ligt het wereldgemiddelde voor een liter diesel op 1,12 euro en voor een liter benzine 1,19 euro. Zo geredeneerd zou aardgas dus in ons land ook spotgoedkoop moeten zijn. Maar daar denkt Den Haag anders over. 

*Hier getoonde cijfers dateren dus van 7 maart jl. 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-03-2022
Diesel_tanken.jpg

Accijnsverlaging vanaf 1 april voor brandstof

Het kabinet heeft besloten om de accijns op brandstof vanaf 1 april te verlagen voor benzine en diesel. Benzine…
Nieuws
10-03-2022
diesel_tanken.jpg

TLN: Maak brandstofprijzen bespreekbaar met klanten

Transport & Logistiek Nederland adviseert haar leden om de alsmaar stijgende brandstofprijzen bespreekbaar…
Nieuws
09-10-2015
tanken.jpg

EVO 'vergeet' de dieselclausule

Verladersorganisatie EVO schildert het Nederlandse wegvervoer vandaag in de pers af als profiteurs: de dieselprijs is lekker…