Duitse bedrijven komen met pan-Europees tolkastje

Nieuws
14-04-2017 | Door Tim de Jong

Enkele Duitse bedrijven zoals DKV en Daimler streven naar één tolkastje in de cabine dat geldt voor alle Europese wegen onder de naam Toll4Europe.

Tolkastjes zijn een punt van discussie in Brussel en een doorn in het oog van transporteurs en chauffeurs. Het feit dat elk land een eigen kastje heeft, zien zij als een falen van de Europese Unie. Toch zijn er recentelijk weer de nodige landen bij gekomen met een eigen tolkastje. Denk aan België, Tsjechië en Hongarije. Nederland is een van de weinige landen die nog het eurovignet handhaaft. Daarmee zijn transporteurs een stuk goedkoper uit.

De Duitse kartelautoriteit heeft Toll4Europe al groen licht gegeven. De betrokken bedrijven hebben geen zin om op Brusselse besluitvormig te wachten: de planning is om volgend jaar (2018) het kastje te gaan aanbieden in België, Duitsland, Polen, Frankrijk en Oostenrijk. Landen als Italië, Spanje en Hongarije komen hier spoedig achteraan. Uiteindelijk wil Toll4Europe alle wegen, bruggen en tunnels waar in Europa tol voor geheven wordt, in het systeem hebben.

Gestreefd wordt naar een pan-Europees platform dat goedkoper kan werken dan alle landelijke tolsystemen afzonderlijk. Of de transportbranche daar ook beter van wordt, is onduidelijk. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-01-2016
violeta-bulc.jpg

Brussel werkt aan uniform mautsysteem

Van Eurocommissaris Violeta Bulc hebben we tot nu toe weinig gehoord. Maar nu werkt ze aan een uniform tolsysteem…
Nieuws
27-02-2017
GPS-verstoorder.jpg

'GPS verstoorder' om tol België te ontduiken

In België zijn 'kastjes' opgedoken waarmee tol ontdoken kan worden door middel van een zendertje dat het GPS…
Nieuws
13-02-2017
tolbord-2.jpg

Duitsland: tol op alle Bundesstrassen

In Duitsland mag vanaf medio 2018 ook tol voor vrachtwagens worden geheven op het onderliggende wegennet en dan met…