Duitse Inspectie geeft buitenlandse chauffeurs boetekorting

Nieuws
15-04-2021 | Door Tim de Jong

De Duitse Inspectie, de BAG, blijkt over een lijst te beschikken met kortingsstaffels voor buitenlandse chauffeurs. Kortingen lopen voor chauffeurs uit sommige landen op tot vijftig procent, berichten Duitse media.

Het gaat om een lijst van 185 landen, waarbij voor 21 landen kortingen staan vermeld. Hierbij gaat het om zeven leden van de Europese Unie, te weten Polen, Tsjechië, Hongarije en Kroatië. Chauffeurs uit die landen krijgen tot 25% korting op hun boete.  Bulgaren, Litouwers en Letten kunnen zelfs op een halvering van het boetebedrag rekenen. Dit geldt ook voor chauffeurs uit Azerbeijan, Kazachstan, Mongolië, en Wit Rusland. Naar we vernemen, heeft de BAG het bestaan van zo’n lijst bevestigd.

Al enkele jaren

De lijst is een gevolg van een ‘dienstaanwijzing’ uit 2017 en is alleen van toepassing op chauffeurs aan wie in principe een boete van minimaal 250 euro is opgelegd. Voor de inspecteurs geldt een richtlijn dat bij het opleggen van de boete ook gekeken moet worden naar de ‘zakelijke verhouding’ van de boete naar de werkomstandigheden van de betreffende chauffeur. Boetes kunnen variëren van vijf tot duizend euro.

Duitse TLN verbijsterd

Niet verrassend is dat de Duitse TLN, de BGL, met verbijstering op het bestaan van zo’n lijst heeft gereageerd.  Zij vindt het argument van zakelijke verhoudingen kul, omdat het niet controleren valt. Wat de Duitse TLN ook niet snapt, is dat chauffeurs uit Litouwen en Hongarije deze kortingen krijgen, terwijl juist daar transportbedrijven zitten ‘die groeien als kool’. Een ander probleem is dat de BAG niet al te moeilijk doet wanneer de chauffeur de boete niet kan betalen.

De BGL zegt dat de boetebedragen die gehanteerd worden te laag zijn om sociale dumping en oneerlijke concurrentie te kunnen bestrijden.   

We hebben de ILT om een reactie gevraagd. Bij monde van Frank Schouwaert zegt de ILT dat zij niet met zo'n lijst werkt of heeft gewerkt. "Er is in het verleden gesproken over een mogelijke staffel, omdat de levensstandaard in Oost-Europese landen nu eenmaal lager ligt dan bij ons. Maar van een daadwerkelijk systeem hierin waarbij chauffeurs uit zulke landen lagere boetebedragen opgelegd krijgen, is bij ons geen sprake."

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-05-2021
BAG-busje-LR.jpg

Duitse inspectie intensiveert controles op cabotage

De Duitse inspectie heeft de controles op het naleven van de cabotageregels flink opgevoerd. In het…
Nieuws
17-12-2018
Acea-trucks.png

Duitse TLN in actie tegen truckkartel

De Duitse variant van TLN, de BGL, bereidt een massaclaim voor tegen de truck-industrie inzake het truckkartel. Het…
Nieuws
18-06-2020
Shell-Waalhaven3.jpg

Duitse inspectie betrapt maut-spijbelaars op LNG

De Duitse Inspectie, de BAG, heeft onlangs een controle uitgevoerd waarbij specifiek trucks die op CNG…