Nieuws
19-10-2017 | Door Iep van der Meer

Met ingang van vandaag, 19 oktober 2017 voeren onze Oosterburen nieuwe tarieven in voor verkeersboetes. Opvallend is de forse verhoging van het gebruik van de mobiele telefoon en voor het niet meebouwen van een 'RettungsGasse' voor hulpverlenings voertuigen op de Autobahn.

Anders dan in Nederland willen de Duitse hulpverleners niet over de vluchtstrook maar midden tussen het verkeer door naar de plek des onheils. In geval van een file willen de Duitsers dan ook dat de rechterbaan uiterst rechts gaat rijden, en de linkerbaan uiterst links. Doordat de gemiddelde rijbaan in Duitsland breder is dan bij ons ontstaat er dan een zogenaamde 'RettungsGasse.' Het niet meedoen aan de opbouw van zo'n vrije baan kostte tot nu toe slechts 20 Euro. Dat wordt voortaan 320 Euro plus twee 'Flensburger Punkte.'

Ook het mobiel bellen, appen en zelfs het manueel ingeven van een adres in je navigatie wordt stevig beboet. De prijs hiervoor is voortaan 200 Euro. Dat is nog altijd goedkoper dan in Nederland maar het is wel degelijk een stevig bedrag. Opvallend is dat je ook stilstaand niet mag appen, bellen of je navigatie bedienen. Zo lang de motor loopt is het verboden. En voor de wijsneuzen, met een start-stop systeem voor het stoplicht mag het ook niet. Overigens is ook voor fietsers de boete voor smartphone gebruik verhoogd, en wel naar 55 Euro. Onduidelijk blijft voor ons of het gebruik van de 27Mc ook valt onder het verbod. Heeft iemand daar ervaring mee?

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-10-2017
IEP_0462-1400.jpg

Celstraf voor smartphonegebruik?

Justitie wil strenger kunnen optreden tegen het gebruik van smartphones achter het stuur. Dat is ook hard nodig, want…
Nieuws
06-07-2017
rettungsgas.jpg

Hogere boete bij blokkeren 'Rettungsgasse'

Duitsland heeft enkele maatregelen genomen om het verkeer beter te beveiligen. Bekend van de Duitsers is dat…
Nieuws
19-12-2018
Beneluxtunnel.jpg

Meer ruimte voor vrachtverkeer in Beneluxtunnel

Vrachtverkeer door alle buizen van de Beneluxtunnel (snelweg A4) richting Europoort wordt toegestaan. Daarmee…