Duitsland verbiedt weekendrust in cabine

Nieuws
26-05-2017 | Door Tim de Jong

In navolging van Frankrijk en België, stelt Duitsland per vandaag een verbod in op het doorbrengen van de 45 uurs weekendrust in de cabine. Pas gisteren werd de nieuwe regel openbaar gemaakt in de Duitse 'Staatscourant'. Onduidelijk is nog hoe en wanneer de Duitsers denken te gaan beginnen met handhaving, maar daar zullen ze dit weekend wel een begin mee maken.

De Duitsers hebben stevige boetebedragen in gedachten. Staat een chauffeur weekend te maken en blijft hij (noodgedwongen) bij zijn truck, dan kost dat maximaal 2.430 euro en zijn baas nog eens 7.290 euro. Het bedrag is gebaseerd op de regel dat alle uren 'teveel' in de cabine, worden aangemerkt als teveel gereden rij uren. De Duitsers stellen dat chauffeurs die het hele weekend bij hun truck moeten bivakkeren, onvoldoende uitgerust aan de nieuwe werkweek kunnen beginnen.

TLN zegt deze invoering 'zorgelijk' te vinden en pleit er bij het Nederlandse Ministerie voor om ook in Nederland de 45 uurs weekendrust niet langer toe te staan. Dit, met het oog op parkeeroverlast in onze grensstreken. Zelfs in het Britse Dover heeft het Franse verbod op weekendrust in de cabine al tot parkeeroverlast geleid. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-05-2017
BAG-busje-LR.jpg

Samen 45 dagen doorrijden: 25.000 euro boete

De Duitse inspectie deed weer een opmerkelijke vangst. In een truckcabine trof de politie twee chauffeurs.…
Nieuws
19-07-2017
Chauffeurshotel.png

Wordt dit je nieuwe weekendverblijf?

Wanneer je straks 45 uur weekendrust moet maken in den vreemde en je mag niet in je cabine verblijven, dan kan het…
Nieuws
08-09-2020
van_moer_2.jpg

Van Moer bouwt chauffeurshotel in grensgebied Zeeuws Vlaanderen

De Vlaamse transportondernemer Jo van Moer laat een hotel bouwen op de grens van Zeeuws-Vlaanderen…