Eemshaven krijgt veerverbinding met Noorwegen

Nieuws
01-11-2021 | Door Iep van der Meer

Er is lang over gespeculeerd maar het lijkt vanaf 7 april 2022 echt te gaan gebeuren, een veerdienst tussen de Eemshaven en Scandinavië. vanaf die dag zal de MS Romantica drie keer per week naar Kristiansand varen. De overtocht duurt 18 uur en zal zowel trucks als personenauto's meenemen.

De afvaart vindt plaats op dinsdag, donderdag en zaterdag middag om 15:00 uur vanuit de Eemshaven. 18 uur later, dus om 9:00 uur in de ochtend komt de boot dan aan in het Noorse Kristiansand. Daarmee is het een relatief lange overtocht maar zelf rijden over land duurt langer. 

De overtocht brengt enkele grote voordelen met zich mee. Zo wordt de Duitse Maut uitgespaard, maar behoren ook de dagelijkse file's in Noord Duitsland hiermee tot het verleden. Het grootste voordeel zien wij echter in het feit dat je hiermee met 60 tons LZV combinaties door kunt rijden naar Noorwegen. 

Nadelen zijn er ook, want de beperkte afvaarten moeten je maar net passen. Bovendien is de afvaarttijd van 15:00 uur aan de vroege kant voor de meeste verse waren. Wij vroegen Hartman Expeditie, een grote speler op Scandinavië naar de kansen van de nieuwe verbinding. ,,Wij zijn zeer geïnteresseerd in deze nieuwe verbinding, vooral omdat we dan meer gebruik kunnen maken van 60 tons LZV combinaties die in door Duitsland niet zijn toegestaan. Daarmee kan de nieuwe ferry niet alleen een efficïent, maar ook een duurzaam alternatief worden. De afvaart tijd van 15:00 uur is echter wel een uitdaging. Rond die tijd staan wij met de meeste trucks nog op de veiling maar toch denk ik dat het bijzonder interessant kan zijn. Dat geldt ook voor de retourvrachten uit Noorwegen. Kortom, wij houden deze optie goed in de gaten'' aldus directeur Ronald Hartman.   

Naar verwachting zal de ferry een belangrijke impuls opleveren voor het transport in Noord Nederland. Denk daarbij met name aan onbegeleide trailers die van- en naar de terminal gereden moeten worden. 

De MS Romantica was in 2002 het eerste compleet nieuwe schip dat gebouwd werd voor Tallink. De ferry werd ingezet tussen Helsinki en Tallinn, en later tussen Stockholm en Riga. In 2014 voer het schip weer tussen Tallinn en Stockholm. Vanaf 2016 werd het schip nog ingezet voor de route tussen Stockholm en Riga. In oktober 2021 deed de MS Romantica nog dienst als hotel tijdens een COP26 conferentie in Glasgow. Het schip vaart vanaf april op de nieuwe lijn tussen de Eemshaven en Kristianstad.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-01-2021
IEP_5990_crop.jpg

Noorwegen laat LZV op veel meer wegen toe

Combinaties van 25,25 meter, oftewel de LZV combinaties, mochten tot voor kort slechts op de Noorse hoofdwegen…
Nieuws
30-08-2023
Holland Norway (9)-1400

Uitstel van betaling voor Holland Norway Lines

Holland Norway Lines heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het is het zoveelste drama en mogelijk de definitieve…
Nieuws
28-07-2023
Freemantle Highway

Rederij verzweeg feiten bij brand Fremantle Highway

Bij de brand aan boord van de Freemantle Highway zijn aanvankelijk belangrijke feiten verzwegen door…