Eerste DAF XG+ 660 de weg op in Australië

Nieuws
16-12-2023 | Door Iep van der Meer

Tijdens de Brisbane Truck Show werd de DAF XG+ 660 gepresenteerd voor de Australische markt. De truck, met een Cummins krachtbron die ze bij DAF MX15 noemen levert 660 pk en een koppel van 3200 Nm. Onlangs verscheen de eerste truck van dit model op de weg in Australië.

We melden de komst van de 660 pk sterke DAF in BIGtruck, maar daarbij kon je ook meteen lezen dat deze truck in Europa niet op de markt komt. Dat is jammer, want ook in dit deel van de wereld is er steeds meer markt voor dit soort krachtige trucks. Vooral in Scandinavië, waar de totaalgewichten steeds hoger worden zou zo'n DAF goed van pas komen. Helaas verhinderen de Europese emissie wetten de introductie van dit model. Truckmerken moeten hun CO2 uitstoot verminderen met 45% in 2030, ten opzichte van het jaar 2019. Als een merk toen al zo'n zwaar model had dan telt dat gewoon mee, maar halverwege die termijn met een nieuw topmodel op de markt komen zou die ambitie in gevaar brengen. Het niet voldoen aan die opgelegde 45% reductie betekent enorme boetes. Reden voor DAF om de truck alleen buiten Europa te verkopen met die dikke 15 liter motor.

Enorme bullbar

De eerste DAF XG+ 660 in Australië is voor Dyers Distribution, en uiteraard is het een 6x4 model. De truck is voorzien van een enorme, speciaal op maat gemaakte bullbar die het front beschermt tegen overstekend wild. Opvallend is dat er gekozen is voor camera's in plaats van spiegels. Overigens reed Dyers al langer met DAF trucks, zie de foto met de twee DAF CF trekkers.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-07-2018
DAF-Trucks-Harry-_Wolters-DAF-Trucks-President.jpg

Harry Wolters is de nieuwe baas bij DAF Trucks

Bij Paccar, en dus ook bij DAF Trucks schuiven ze met topmannen. Preston Feight, de huidige algemeen directeur…
Nieuws
08-05-2017
Twan_Slegers_van_Friedi_Slegers_Transport.jpg

Slegers Helmond schakelt over op DAF

DAF krijgt een steeds prominenter aandeel in het wagenpark van Friedi Slegers Transport in Helmond. Eind april leverde…
Nieuws
27-12-2016
Jongeneel-1.jpg

12 DAF trucks voor Jongeneel Transport

Het zestig jaar jonge Jongeneel Transport heeft 12 nieuwe DAF trucks van de types CF en XF in gebruik genomen. De…