Elektrisch rijden met een Opel Vivaro

Nieuws
21-10-2020 | Door Tim de Jong

Nog maar nauwelijks is Opel geïntegreerd in het Franse PSA-concern, of het merk krijgt een flinke vinger in de pap bij de bestelautodivisie. Opel ontwikkelt daarbij zeker twee van de drie bestelauto’s van het huidige aanbod. Daar hoort ook een afgeleide op geel kenteken bij.

De Vivaro-e is de eerste volledig elektrische bedrijfswagen van Opel. Het merk naast de Vivaro-e Combi ook met de Zafira-e Life – respectievelijk de elektrische 9-persoons bus en de nieuwe topuitvoering van de Zafira Life. De Opel Vivaro-e is bedoeld voor emissievrije levering van goederen in stedelijk gebied, terwijl de Vivaro-e Combi en de Zafira-e Life personenvervoer bieden voor zes tot maximaal negen inzittenden. Beide nieuwe, elektrische Opel-modellen zijn per direct te bestellen. De Vivaro-e Combi is leverbaar vanaf € 30.599,- (exclusief BTW).

Opel levert de Vivaro-e Cargo met keuze uit drie lengtevarianten en de Vivaro-e Combi en Zafira-e Life in twee lengtevarianten. Opel zegt dat de elektrische Vivaro-e niet onder doet voor een reguliere diesel-Vivaro op het gebied van praktisch bruikbaarheid.

50 of 75 kWh

De Opel Vivaro-e en Opel Zafira-e Life hebben dezelfde aandrijflijn met een elektromotor die 100 kW (136 pk) vermogen en 260 Nm koppel naar de voorwielen stuurt. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 130 km/u. De actieradius is afhankelijk van de gekozen batterij. De Vivaro-e en Zafira-e Life zijn beide leverbaar met een 50 of 75 kWh-batterij, goed voor een actieradius van 230* of 330* kilometer (WLTP). De levering van de Vivaro-e Combi en de Zafira-e Life met 75 kWh-batterij start begin 2021. De Vivaro-e Combi met 50 kWh-batterij zal al vanaf november dit jaar leverbaar zijn.

De lithium-ion batterij bestaat uit 18 (50 kWh) of 27 modules (75 kWh) en bevindt zich ónder de laadruimte, zodat er geen invloed laad- of cabineruimte hoeft te worden ingeleverd. Bovendien zorgt deze plek volgens Opel voor een lager zwaartepunt, wat een gunstig effect heeft op de stabiliteit van het voertuig. Een regeneratief remsysteem, dat tijdens remmen en vertragen energie terugwint, verhoogt de efficiency, zegt Opel.

Uit een korte proefrit bleek dat de Vivaro-e een eenvoudig te bedienen bestelauto is, die de berijder niet voor verrassingen stelt. Elektrisch rijden went heel snel, waarbij de display in het dashboard steeds laat zien wat er gebeurt. 

Laadtijden

Via een 100 kW snellader (DC) is de 50 kWh-batterij in slechts 30 minuten tot 80% opgeladen. Bij de 75 kWh-batterij duurt dat 45 minuten. Opel levert de Vivaro-e (Combi) en Zafira-e Life in Nederland standaard met een 3-fase boordlader van 11 kW. Van de Vivaro-e volgt later nog een versie met een 7,4 kW boordlader. De boordlader garandeert een lange levensduur van de batterij, waarvoor bovendien een garantietermijn van acht jaar of 160.000 kilometer geldt.

De Opel Vivaro-e (Combi) en Opel Zafira-e Life zijn op verschillende manieren op te laden. Thuis via het reguliere stopcontact of met behulp van een wallbox, bij een openbaar laadpunt en bij een snellaadstation. Het aanbod van laadkabels en wallboxen varieert naargelang de energie-infrastructuur van de markt, zodat rijders snel en eenvoudig een geschikt laadpunt kunnen vinden. 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-04-2025
Katee_Scania-4-web-pers-205 (960 x 720)

Kaatee koopt twee Scania 770S voor LZV

Volgens Kaatee Transport helpen de Scania 770S combinaties bij het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Nieuws
04-04-2025
Noort1 (960 x 640)

Witte Volvo FH Aero met een gouden randje voor A. Noort

De witte lak en gouden accenten maken van de Volvo FH Aero van A. Noort een echte blikvanger.
Nieuws
03-04-2025
Giersbergen2 (960 x 720)

Volvo FH16 nieuw paradepaardje van Giersbergen

De Volvo FH16 Aero haakarmauto van Giersbergen heeft een vermogen van 700 pk.
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.