Elfwegentocht: Geslaagd maar geen wereldrecord

Nieuws
14-07-2018 | Door Iep van der Meer

De Elfwegentocht die vandaag afgesloten werd met de grootste duurzame parade ooit was een geslaagd evenement, maar helaas geen wereldrecord. Daarvoor waren 378 elektrische voertuigen achter elkaar te weinig. In de tocht reden ook duurzame trucks mee op elektriciteit, LNG, CNG en op HVO.

We telden eigenlijk maar één echte elektrische truck, namelijk de Emoss van Aad de Wit Verhuizingen. Verder reden er wel een aantal elektrische bussen mee, maar ook allerlei kleinere elektrische voertuigen zoals de kleine Bellier bestelwagen-pickup. Het merendeel van de deelnemende trucks reed echter op gas in de vorm van LNG of CNG. Gezien het karakter van het evenement was het de bedoeling dat er niets reed wat aangedreven werd door fossiele brandstoffen. Om die reden gaan we er dan maar van uit dat de gastrucks op biogas reden, al is dat natuurlijk niet te controleren.

Dat geldt ook voor de diesels die op 'blauwe diesel' reden. Dat spul wordt ook wel HVO genoemd, en dat kun je gewoon in je dieselmotor verstoken. Het is echter een synthetische dieselolie die gemaakt wordt van plantaardige producten.

Alles bij elkaar heeft Friesland wel op een hele leuke manier laten zien wat er allemaal mogelijk is zonder fossiele brandstoffen. Van zeilboot tot bakfiets, van LNG truck tot zonnecelauto en van hybride betonmixer tot zelfs een raceauto op waterstof!  Een prachtig initiatief wat zeker navolging verdient.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-01-2018
Elfwegentocht1.jpg

Duurzaam parade recordpoging in Friesland

op 14 juli van dit jaar wordt in Friesland de 'Elfwegentocht Parade' georganiseerd. Het is de bedoeling om daarbij…
Nieuws
06-06-2017
DSC05712-1400.jpg

Rijden op blauwe diesel?

Vorige week reden we met MAN op HVO. Deze brandstof is een vervanger voor diesel en wordt gemaakt van afvalstromen zoals frituurvet…
Nieuws
05-10-2016
Containershipping.jpg

Zijn we zeeblind?

Onder de naam 'zijn we zeeblind?' verschijnt er binnenkort een boeiende documentaire over de uitstoot die veroorzaakt wordt door de zeevaart.…