Nieuws
12-02-2024 | Door Maarten van der Westen

Door de Belgische technologiefederatie Agoria is de Belgische fabriek van DAF in Westerlo uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’. Dit is de bekroning na een grondige verbouwing van de fabriek.

Agoria vertegenwoordigt zo’n 2.000 bedrijven en 230.000 medewerkers in heel België. Met de jaarlijks uitgereikte prijs wil de federatie de kracht van de Belgische industrie versterken door innovatie te stimuleren. Ditmaal viel DAF Trucks Vlaanderen in de prijzen. De Vlaamse minister-president Jan Jambon overhandigde de prijs.

“DAF Trucks Vlaanderen is een uitstekend voorbeeld van een ‘Factory of the Future’”, zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. “Onze technologie-industrie kan alleen internationaal concurreren door sterk te innoveren. We moeten daarom vernieuwing blijven aanmoedigen en ondersteunen. Het is de beste manier om zowel onze productiviteit te verhogen als om voorop te blijven lopen in de digitale én ‘groene race’ die de Europese industrie doormaakt! Het Vlaamse industriebeleid moet dan ook echt gericht zijn op het stimuleren van innovatie.”

De DAF-fabriek in Westerlo is onlangs grondig verbouwd. Zowel in de cabinefabriek als in de assenfabriek zijn de productielijnen nieuw ontworpen en gebouwd. Hierbij is sterk ingezet op ergonomie, robotisering en duurzaamheid. Voor Stijn van Eyken, Managing Director DAF Trucks Vlaanderen, is de prijs de beloning voor het harde werken: “Sinds 2017 heeft DAF meer dan € 300 miljoen geïnvesteerd in de vestiging in Westerlo. We behoren tot de innovatieve top van de Belgische automotive-industrie. Ik ben ervan overtuigd dat de Nieuwe Generatie DAF XD, XF, XG en XG+ trucks óók tot International Truck of the Year 2022 en 2023 zijn bekroond vanwege de uitstekende cabines en assen die in Westerlo worden geproduceerd. Het feit dat we zijn bekroond tot ‘Factory of the Future’ illustreert opnieuw hoe succesvol de hightech productie-industrie in België kan zijn.”