FNV pleit voort hardere aanpak arbeidsuitbuiting

Nieuws
21-01-2021 | Door Tim de Jong

Vakbond FNV ziet de afgelopen jaren nog geen enkele verbetering in de aanpak van arbeidsuitbuiting door de inspecties. Het aantal meldingen van arbeidsuitbuiting stijgt jaarlijks, maar daarentegen blijkt uit de cijfers dat er steeds minder daders en veroordelingen van arbeidsuitbuiting zijn.

De Dadermonitor Mensenhandel 2015-2019 die de Nationaal Rapporteur onlangs uitbracht, bevestigt dat arbeidsuitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt veel voorkomt, maar minder vaak en zwaar wordt berecht, zegt de bond. Het advies van de rapporteur om de afhankelijkheid van werknemers en verdienmodellen op arbeid te doorbreken, wordt door de FNV zwaar onderstreept. De vakbond doet tevens een oproep voor meer inzet en creatievere inzet van de inspecties, een gecoördineerde aanpak en zwaardere straffen voor uitbuiters en hun opdrachtgevers.

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Goedkope arbeid werkt uitbuiting flink in de hand. Hier waarschuwen wij al jaren voor en zien dat ook terug in een stijging van de meldingen. Ondanks dat er de afgelopen jaren meer geld en menskracht is gegaan naar de inspectiediensten, blijft een gecoördineerde aanpak uit. Hierdoor komen daders weg met uitbuiting en dit heeft een ondermijnend effect voor de hele arbeidsmarkt. Dus wij roepen de inspecties op om te doen waarvoor ze op aarde zijn: aan de bak!’

Andere sectoren

De afgelopen maanden deed de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onderzoek naar de schoonmaakbranche en naar de pakketdiensten. In beide gevallen concludeerde de inspectie structurele uitbuiting, toestanden van intimidatie en onderbetaling. De vakbond komt dagelijks praktijken tegen van werknemers, met name arbeidsmigranten, die worden bedreigd, misleid met valse beloften, worden onderbetaald, in wurgcontracten vastzitten en hoge kosten hebben om hier te kunnen werken en wonen. De coronapandemie heeft de misstanden pijnlijk zichtbaar naar de oppervlakte gebracht, maar volgens de FNV gebeuren deze misstanden al jarenlang op grote schaal.

FNV pleit al langer voor een hardere aanpak van het opsporen en berechten van mensenhandel, waaronder arbeidsuiting. Ook voor fraude en valsheid in geschrifte, praktijken die vaak gepaard gaan met arbeidsuitbuiting. De bond voert een rechtszaak om intensieve vervolging en inspectie af te dwingen van verdachten door inspectiediensten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
02-06-2016
sociale_dumpingLR.jpg

Ministerie: 'Arbeidsuitbuiting op de loer bij chauffeurs'

Het Ministerie van Sociale Zaken heeft inspecties gehouden op tien parkeerplaatsen die onder…
Nieuws
24-09-2020
Inspectie_ILT_Bodegraven_LR.jpg

Oost-Europese chauffeurs leven maandenlang op parking bij Geleen

Op aanwijzen van FNV en de Belgische vakbond BTB deed de inspectie onder meer onderzoek…
Nieuws
08-12-2016
sociale_dumpingLR.jpg

Tweede Kamer wil maatregelen tegen sociale dumping

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer op initiatief van de SP over sociale dumping in het wegvervoer.…