Geen brievenbusfirma’s meer en terugkeerplicht vanaf vandaag

Nieuws
21-02-2022 | Door Tim de Jong

Het internationale Mobiliteitspakket houdt de gemoederen in de vervoerswereld flink bezig. Stapsgewijs worden de maatregelen ingevoerd. Vanaf vandaag, 21 februari, gaat het daarbij om strengere eisen aan vestigingen in het buitenland en een terugkeerplicht wanneer vrachtwagens geregistreerd in het ene land, structureel worden ingezet in een ander land.

Vanaf 21 februari moet een onderneming in de lidstaat van vestiging beschikken over gebouwen waar alle (elektronische) documenten met betrekking tot de hoofdactiviteiten worden bewaard. De onderneming moet bovendien onderworpen zijn aan belasting op inkomsten van het vestigingsland, ingeschreven staan in het handelsregister en beschikken over een BTW registratienummer.  Deze maatregel is een reactie op de met name door FNV’s Edwin Atema frequent bewezen stelling dat bedrijven een zogeheten brievenbusfirma in een Oost-Europees land oprichtten. Vanuit die bv werden chauffeurs betaald volgens de eisen van dat land, terwijl de chauffeurs in een heel ander land, structureel werk deden en nooit op het officiële adres kwamen.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Klik hier voor het hele verhaal, inclusief de terugkeerplicht en de cabotage-wetgeving

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
29-11-2021
Girteka3.jpg

Girteka opent grote vestiging in Polen

Het grote Litouwse transportbedrijf Girteka opent een tweede grote vestiging in Polen. Hiervoor trekt het bedrijf…
Nieuws
10-02-2021
Roatel1.jpg

Slapen in een Roatel in plaats van in je cabine

Nu de 45-uurs weekendrust niet meer in de cabine doorgebracht mag worden, komt een Duitse keten van tankstations,…
Nieuws
23-04-2018
TJO_3985LR.jpg

FNV demonstreert tegen nieuwe Europese voorstellen

Het FNV wil gaan demonstreren tegen de regels die het chauffeursleven nog onaangenamer lijken te malen.…