Nieuws
29-10-2023 | Door Iep van der Meer

Vorige week werden tien BIGtruck lezers uitgenodigd bij DAF in Eindhoven voor een workshop met de DAF design afdeling, onder leiding van Bart van Lotringen. Verder was er een fabrieksbezoek en een bezoek aan het DAF Museum in Eindhoven voor de tien winnaars van de BIGtruck Jubileum actie.

De insteek van de BIGtruck jubileum actie met DAF was om te komen tot een creatieve invulling van de DAF XG+ cabine. Deze, grootste cabine op de markt biedt namelijk ruimte om dingen anders te doen, en wellicht ook om ruimte te vinden voor zaken die er nu niet in passen. Je moet daarbij denken aan een douche, een keukenblokje of zelfs een toilet.

Voor deze actie ontvingen we veel leuke ontwerpen, die we samen met DAF bekeken. Uit de inzendingen werden tien gelukkige winnaars geselecteerd, die bij DAF werden uitgenodigd. Daar werden de ontwerpers in twee groepen verdeeld, die onder leiding van DAF designers Gerard Baten en Stuart Purdy aan de slag gingen met hun ideeën. Vervolgens werden die beide ontwerpen gepresenteerd door de beide groepen, waarna Bart van Lotringen de winnaar aanwees.

Kijkje achter de schermen

In de presentatie over hoe het echt gaat achter de schermen bij DAF kregen we een leuk inkijkje over het proces dat leidde tot de nieuwe generatie. Voor het cabine interieur maakte DAF gebruik van een groep chauffeurs die alle ontwerpen beoordeelde, ver voordat de nieuwe DAF generatie in productie ging. De ontwerpen werden, uitgevoerd in hout, kunststof en piepschuim in een soort kist gepresenteerd aan de chauffeurs. Dat ziet er heel simpel uit, bijvoorbeeld met een houten constructie voor de stuurverstelling. Aan de hand van de feedback van de chauffeurs werden de ontwerpen verder uitgewerkt. Echt heel leuk om te zien hoe dat proces in zijn werk gaat bij DAF.

Ontwerp een cabine voor Kim

De opdracht voor de teams luidt: Ontwerp een cabine voor Kim. Kim is een vrouw van 35. Ze is getrouwd en heeft een kindje, maar ze wil graag lange afstanden rijden. Dat ze vaak van huis is accepteert ze dus, maar ze voelt zich niet prettig op truckparkings. Het idee is om haar te voorzien van een XG+ interieur waarin ze zich veilig voelt, en waarin ze zoveel mogelijk zelfstandig kan opereren. Dit is dus de opdracht waarmee de twee teams aan de slag gaan.

Team Drivers Dream

Zoals gezegd werden de deelnemers opgedeeld in twee teams. Team Drivers Dream bestond uit Jan Willem de Pee, Jasper van Hooff, John DAF FAN, Kor Beiboer en Leon Crauwels. Dit team werkte onder leiding van DAF designer Gerard Baten. Zij kwamen met een ontwerp waarbij er twee bedden boven de voorruit tegen het plafond geplaatst worden. Die bedden kun je dan vervolgens laten zakken door een druk op de knop. Voor één bed zakt alleen de onderste, voor twee bedden zakken ze beide, waarbij de onderste tot vlak boven het dashboard zakt. Een bijzonder innovatief idee. Achter de chauffeursstoel is een natte cel gemaakt waarin je kunt douchen, maar daarin is ook een toilet ondergebracht. De bijrijdersstoel kan 360 graden draaien, waardoor er tv gekeken kan worden op een groot scherm tegen de achterwand. Hiermee kan Kim ook videobellen, bijvoorbeeld met haar kindje. Naast de tv, achter de bijrijdersstoel is een keukenblokje gemaakt met een wasbak en twee elektrische kookplaten. Onder het scherm is een tafel aangebracht. Verder is er aandacht voor veiligheid, met het DAF Nightlock en met een camerasysteem dat rondom de hele combinatie kijkt.

Team Hotel on Wheels

Team Hotel on Wheels bestaat uit Leon Potuyt, Pieter Kanters, Sev Meyer, Thomasz Deik en Winfried de Luij. Zij werken onder leiding van designer Stuart Purdy van DAF. Ook zij komen met een bed boven de voorruit, maar dan een tweepersoons bed dat eenvoudig opgeklapt kan worden. Verder is er een opklapbaar kinderbedje, en is er achter de chauffeursstoel een toilet aangebracht. Daarnaast, op de originele plek staat de DAF koelkast, waardoor Kim onder het rijden een drankje kan pakken. Tegen de achterwand is een keukenblokje met magnetron en een wasbak geplaatst. Gordijnen krijgt Kim niet in deze cabine. In plaats daarvan zijn de ruiten elektrisch verduisterd, en op die ruiten kunnen beelden geprojecteerd worden. Vanuit de draaistoel kan Kim dan tv kijken of op internet. Verder zijn er kasten aangebracht tegen de achterwand om allerlei spullen op te bergen.

En de winnaar is:

Team Hotel on Wheels wordt uitgeroepen tot de winnaar, en zij krijgen een grote, gesigneerde ontwerpschets van de DAF XG+ uit handen van het DAF design team. Voor team Drivers Dream is er een kleinere versie van deze unieke schets. Niet alleen de deelnemers vonden het fantastisch om mee te doen, ook voor de DAF designers was het erg leuk om de creatieve ideeën op papier uit te werken. Wie weet wat we er ooit van terug zien.

Treintje

Na de ontwerp battle was het tijd voor een lunch, en aansluitend gingen de deelnemers met een treintje door de DAF fabriek. Vervolgens stond er een bus klaar voor een bezoek aan het DAF museum, waar de net gewijzigde collectie bewonderd kon worden. Bij het afscheid kreeg iedereen een mooie reistrolly van DAF in de vorm van een gestileerde DAF cabine. Alles bij elkaar was het een ontzettend leuke dag. Dank aan de deelnemers, maar vooral ook aan DAF voor het mogelijk maken van deze geslaagde BIGtruck Jubileum actie!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-10-2023
384566207_627291939585592_8634928974575493514_n

BIGtruck Jubileumreis met Mercedes-Benz: Proost!

Afgelopen week maakten we de eerste BIGtruck Jubileumreis met tien gelukkige lezers. Met twee Vito busjes…
Nieuws
19-11-2023
372279471_1353030865599529_2941291677412829005_n

BIGtruck Jubileum rondvaart met Mammoet

In het kader van 10 jaar BIGtruck voeren vandaag 50 winnaars van onze jubileum actie mee met een rondvaart door…
Nieuws
15-12-2017
BIGtruck_Trophy_LR.jpg

BIGtruck Event wordt BIGtruck Trophy in juni in Asten!

Naar aanleiding van ons eerste en bijzonder succesvolle BIGtruck event in 2017 organiseert BIGtruck…