Grootste betonpomp van Europa staat op een MAN

Nieuws
30-10-2019 | Door Tim de Jong

Familiebedrijf Gebr. van Antwerpen uit Den Bosch is sinds kort de trotse eigenaar van de grootste betonpomp van Europa. Het is een 65m Schwing-betonpomp die is gebouwd op een zes-assige MAN TGS, die speciaal voor de grote betonpomp ingrijpend werd aangepast.

Op het portier van deze MAN TGS staat 65.500 te lezen. Op kenteken is de betonpomp wat lichter, maar met 63,5 ton GVW is het nog steeds nodig om op een ZZ-kenteken te rijden. De complete combinatie is ruim 16 meter en telt zes assen. Twee daarvan zijn bijgeplaatst door Wierda Voertuig Techniek in Joure, waar ook het chassis verlengd werd. Oorspronkelijk is uitgegaan van een vier-assig bouwchassis met een 1,5 mm dikker profiel dan standaard. De door Wierda bijgeplaatste voor- en naloopas zijn eveneens sturend. Ook heeft Wierda het dak van deze TGS verlaagd met een extra uitsparing voor de mast van de betonpomp om de totale hoogte zo laag mogelijk te houden.

Spectaculair

Wie de specificatie van deze machine doorleest, concludeert dat hier sprake is van een spectaculair stuk vakwerk dat zijn weerga niet kent. Volgens mede-eigenaar Henri van Antwerpen is de opbouw voor deze machine de grootste die te krijgen is in dit vakgebied. “Zo groot, dat je hem in Duitsland niet toegelaten krijgt op het wegennet”, verzekert hij. Gebr. Van Antwerpen heeft in zijn grote betonpompenpark meerdere MAN’s rijden. “Dat bevalt uitstekend. Toen we deze 65 meter betonpomp vorig jaar bestelden, hebben we bewust voor MAN gekozen “, aldus Van Antwerpen. “Wat meeweegt bij de aanschaf is de service van dealer Den Engelsen Bedrijfswagens. Die maakt dat wij met vol vertrouwen opnieuw voor MAN hebben gekozen. Na een servicebeurt mag er geen tijd verloren gaan, en moet de betonpomp in de regel meteen weer door”, legt Van Antwerpen uit.

Bederfelijke waar

“Het klinkt misschien wat overdreven, maar in feite is beton bederfelijke waar. Het wordt snel hard, en wanneer wij niet op tijd zijn, dan heeft dat consequenties in de hele bouwketen. We moeten dus van onze machines op aan kunnen. Niet voor een poosje, maar voor acht tot tien jaar”, aldus Van Antwerpen.

Het grootste deel van de tijd staat de MAN stil, maar draait de motor wel. “De pomp die deze nieuwe vervangt, had iets meer dan 250.000 km gereden in negen jaar. Maar soms staan onze pompen drie dagen lang achter elkaar te draaien.”

Deze nieuwe betonpomp van Gebr. Van Antwerpen wordt voornamelijk ingezet in Nederland en België.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-01-2022
Verbo1.jpg

Dikke MAN TGS voor Verbo betonpompservice

Verbo Betonpomp & Beton - service  uit Wijchen is een van de bekende dienstverleners op het gebied van betonpompen.…
Nieuws
16-02-2023
MAN 12X4-1400

14 meter lange MAN 6 asser

Een 14 meter lange truck zie je niet elke dag, maar bij Wierda Voertuig Techniek staat er eentje voor de deur. De zes- asser…
Nieuws
02-03-2016
NBC1.jpg

Scania P450 als basis voor betonpomp

Noorder Betonpompen Centrale NBC uit Leek nam onlangs een nieuwe Scania P450 8x4 in gebruik. Het is de eerste uit…