H.Essers schuldig aan uitbuiting

Nieuws
23-06-2023 | Door Iep van der Meer

Transportbedrijf H.Essers is veroordeeld tot het uitbetalen van het Belgische loon aan de Roemeense chauffeur Stefan Popescu. Dat is het vonnis van een Roemeense rechter.

De uitspraak kwam na een acht jaar voortslepende zaak tegen het Belgische transportbedrijf. Popescu werkt via een Roemeense dochteronderneming van Essers, maar zijn werkzaamheden vonden vooral plaats in België, onder Belgische regie. Voor zo’n 300 Euro per maand was Popesco niet alleen vrachtwagenchauffeur, maar moest hij ook administratieve taken uitvoeren. Daarnaast werd hij regelmatig ingezet als privé chauffeur voor de familie Essers.

De Roemeense rechter oordeelde dat niet de Roemeense vestiging van Essers, maar het hoofdkantoor in België de werkgever was. Popesco werkte en werd aangestuurd vanuit Genk en ook zijn loonberekening vond daar al die tijd plaats. Dat betekent dat Popescu dus ook volgens het Belgische arbeidsrecht en naar Belgische maatstaven betaald moet worden.

Wat nu volgt is een verrekening voor het verschil tussen het Belgische loon en het Roemeense. Aangezien Stefan Popescu al vanaf 2010 voor H.Essers werkt kan dat een mooi bedrag worden.

Belangrijke zaak

De uitspraak is belangrijk, omdat het een precedent vormt voor alle buitenlandse werknemers die voor Belgische transportbedrijven werken. Daarmee is de uitspraak een belangrijk wapen tegen sociale dumping.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
30-10-2018
IMG_8088_1.jpg

Europees rommeltje rondom vakbekwaamheid

Met de import van niet Europese chauffeurs die hier met een werkvergunning aan de slag kunnen vraagt menigeen…
Nieuws
08-11-2018
oplegger_A67.jpg

Geen plek op parking, oplegger op de vluchtstrook

Gisteravond trof de politie een afgekoppelde oplegger aan op de vluchtstrook van de A67. De vluchtstrook…
Nieuws
29-05-2017
Bring-768x432.jpg

Roemeense Ikea-chauffeur spant proefproces aan

In Denemarken stapt een Roemeense chauffeur die voor Ikea rijdt naar de rechter omdat hij vindt dat hij…