Handhavers legden voor 3 miljoen aan boetes op

Nieuws
30-04-2020 | Door Tim de Jong

Samenwerkende overheidsorganisaties hebben in 2019 in de strijd tegen misstanden in de transportsector 54 bedrijven gecontroleerd. Daarbij zijn onder andere voor drie miljoen euro aan boetes opgelegd. Om een eerlijke transportsector te krijgen is het erg belangrijk dat de sector integer is en blijft. Daar werken deze partners samen aan, ieder vanuit de eigen expertise, aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Doel is om te onderzoeken of de transportbedrijven zich aan de regels houden voor onder andere (internationaal) transport, zoals rij- en rusttijden, cabinerust, cabotage en overbelading. Controle op de naleving draagt bij aan eerlijke concurrentie, goede arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs en veiligheid op de weg. Maar ook onderzoeken naar bijvoorbeeld illegale afvalstromen en ladingdiefstal dragen bij aan een integere transportbranche, zegt de inspectie.

Eerlijke sector

De uitgebreide controles van bedrijven vormen een belangrijk middel om misstanden in de sector op te sporen. In 2019 is het gelukt om 54 transportbedrijven uitgebreid te controleren. Om een integere transportsector te houden is het belangrijk om de rotte appels op te sporen en aan te pakken. Dat is gelukt. Vergunningen zijn ingetrokken en boetes zijn opgelegd. Het signaal is helder: het loont niet om de regels te ontduiken. Dit doen we ook voor alle transportbedrijven die zich aan de regels houden.

Drie miljoen euro aan boetes

Er is voor een kleine 3 miljoen euro aan boetes opgelegd (€ 2.957.750) en er zijn 26 vergunningen van transportbedrijven ingetrokken. Deze bedrijven mogen dus geen beroepsgoederenvervoer meer doen. Verder is er 13 keer een Last Onder Dwangsom (LOD) opgelegd wegens overbelading en/of vervoer zonder vergunning. Één transportonderneming is stilgelegd doordat Last Onder Bestuursdwang (LOB) werd toegepast.

Mesttransporten

Daarnaast legde de rechter in 2019 aan 35 transportbedrijven in de mestsector voor €20 miljoen bestuursrechtelijke vorderingen, 3 jaar gevangenisstraf (waarvan 1 jaar voorwaardelijk), €50.000 boete en 3 jaar ontzegging tot bedrijfsmatige activiteiten op. Het ging hier om bedrijven die hebben gefraudeerd bij het vervoeren, wegen, bemonsteren en administreren van mesttransporten.

ILT en partners

In ons land bundelen verschillende organisaties de krachten om een eerlijke transportsector te realiseren. Ieder vanuit de eigen expertise. Want wanneer een bedrijf op één aspect de wet overtreedt, is de kans groot dat het op een ander terrein ook een misstap begaat. De partners delen informatie om gezamenlijk analyses en interventies uit te voeren. Een interventie is bijvoorbeeld een bedrijfscontrole. De samenwerkende partners zijn: de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, Douane, het Openbaar Ministerie en de Politie (Landelijke Eenheid).

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-08-2020
Speurhond_LR.jpg

Politie onderschept lading drugs bestemd voor Engeland

De politie heeft dinsdag 4 augustus bij een bedrijf in De Lier 155 kilo cocaïne ontdekt in een partij…
Nieuws
13-12-2018
ladingdiefstal.jpg

Opnieuw meldingen rijdende berovingen: wees alert

TLN en de politie ontvangen signalen over criminelen die proberen rijdende vrachtauto’s open te breken.…
Nieuws
30-08-2019
ilt-_wegvervoer_tachograaf_uitlezen.jpg

ILT onderzoekt hacken tachograaf software

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) doet tegelijk met de Federale gerechtelijke…