Nieuws
22-06-2022 | Door Iep van der Meer

Heel Nederland staat vandaag achter de boeren, al is dat dan letterlijk. In het midden van het land ontstond een verkeerschaos maar ook in Friesland waren stevige protesten. De snelweg A7 tussen Drachten en Heerenveen was het toneel van megafile’s door langzaam rijdende trekkers.

Niet alleen rond Stroe was het vandaag een dramatische dag voor het verkeer. Ook op de A7 was er geen doorkomen aan. De boeren verzamelden zich bij Heerenveen en Drachten om daarna elkaar ter hoogte van Terwispel tegen te komen. In Drachten probeerde de politie met ME busjes overdwars op de toerit de boeren tegen te houden, maar een trekker rijdt net zo makkelijk door de berm als over het asfalt. Overigens werd een ambulance keurig voorbij gelaten door de actievoerders. Verder waren we getuige van het begin van de file in Heerenveen. Door twee trucks de A7 op te sturen die naast elkaar reden werd het verkeer keurig afgeremd tot bijna stilstand. Daardoor konden de trekkers netjes invoegen. Daar was door de organisatie duidelijk over nagedacht.

Overmacht

Op de radio sprak de woordvoerder van de politie over ‘een overmacht van 10.000 trekkers waartegen optreden zinloos en niet verantwoord zou zijn’’. Veel meer dan machteloos toekijken kon de politie dan ook niet. Naast de aangekondigde acties waren er ook boeren die zelf het initiatief namen. Zo reden vier landbouwcombinaties de snelweg A7 richting Heerenveen op, terwijl de grote groep actievoerders daar net de snelweg af reden.

Enorme actiebereidheid

Het is duidelijk, de boeren zien de stikstofmaatregels niet zitten en het platteland komt in opstand. De acties van vandaag laten een enorme actiebereidheid zien van de boeren en het is de vraag of het hier bij blijft. De boeren mogen rekenen op veel steun vanuit de transportsector. Veel transportbedrijven zijn ook afhankelijk van de agrarische sector. 

Helder is dat de stikstofproblemen niet geaccepteerd worden door de agrariërs en dat Den Haag zijn standpunten zal moeten wijzigen. Wij vrezen dan ook voor een hete zomer. Wordt vervolgd..