Nieuws
07-02-2019 | Door Iep van der Meer

Overheidsdiensten laten het afweten, zo blijkt de laatste tijd. Eerder hoorden we al over de grote problemen bij de Belastingdienst, maar ook bij het CBR en het ILT is het een zooitje. Zo heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheid, kortweg CBR, kennelijk de vergrijzing niet zien aankomen. Daardoor liep de dienst een grote achterstand op bij het afnemen van gezondheidsverklaringen. Als gevolg daarvan zitten tientallen chauffeurs nu werkeloos thuis omdat hun rijbewijs niet meer geldig is. Zeker deze tijd van een chauffeurstekort is dat een bijzonder kwalijke zaak. Het is ronduit schandalig dat dit kon gebeuren en we gaan er van uit dat dit heel snel wordt opgelost!

Vandaag kwam er ook vanuit de vroegere Verkeersinspectie, nu Inspectie Leefbaarheid en Transport, kortweg ILT genaamd een alarmerend bericht. Deze overheidsdienst werd tijdens vorige regeerperiodes grotendeels wegbezuinigd. Nu blijkt het handjevol controleurs dat er nog over is het niet meer aan kunnen. De tachograaf fraudeurs daarentegen hebben wél geïnvesteerd in hun toekomst waardoor zij nu aan de winnende hand zijn. Waarschijnlijk is er met de manipulatie van tachografen meer te verdienen dan met het toezicht er op? De manipulatie van tachografen is inmiddels zodanig verfijnd en geavanceerd dat het vrijwel niet meer te herkennen is bij controles.

De inspectie geeft inmiddels dus zelf aan dat ze niet meer in staat zijn om de geavanceerde manipulatie te herkennen en aan te pakken. Het toegeven dat ze het niet op orde hebben is een mooi eerste stapje, maar er is nog een lange weg te gaan. Zo schijnt er bijvoorbeeld nog steeds geen Europees systeem te bestaan waarin alle rijbewijzen geregistreerd staan. Alle ‘beschaafde’ landen zitten wel in een database maar voor een aantal ‘nieuwe’ Europese landen is dat niet het geval, laat staan dat een Oekrains of Moldavisch rijbewijs na te trekken is. Toezicht op valse documenten is voor die landen dan ook alleen visueel mogelijk. De pasjes die te bestellen zijn op ">Dokumencik.com zien er echter zodanig goed uit dat de inspectie vol kan houden dat er nog nooit valse rijbewijzen zijn aangetroffen bij controles..

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
15-08-2019
cbr.png

CBR: Blunder op blunder

De gigantische soap bij de Kiwa staat niet op zich zelf. Ook het Centraal Buro Rijvaardigheid maakt er een behoorlijke puinhoop…
Nieuws
15-10-2020
ILT_collage_1-1400.jpg

Podcast: BIGtruck in gesprek met de Inspectie!

In de nieuwste BIGtruck Podcast gaan Iep van der Meer en Tim de Jong in gesprek met twee inspecteurs van…
Nieuws
21-06-2021
Rijbewijs-Code95LR.jpg

CBR strenger in nieuwe Richtlijn Vakbekwaamheid bestuurders

Vanaf maandag 13 september 2021 gelden er nieuwe spelregels binnen de Code 95 nascholing. Het…